Grannen: Akademien har agerat hjärtlöst

avAnders Johansson, Helena Trus

NYHETER

Tvåbarnsmamman vädjade till Svenska Akademien om att få bo kvar i sitt hem – men sattes ändå på bar backe.

Lägenheten familjen bott i under 18 år skulle övertas av Akademiens ekonomichef.

– De har agerat helt hjärtlöst, säger en granne till mamman.

I en del fall har även barn till Akademiens ledamöter fått eftertraktade förstahandskontrakt på Södermalm.

Svenska Akademien har ett motto: Snille och smak.

Obegränsat antal limousinfärder, gratis boenden och generösa avtalspensioner. Aftonbladet har avslöjat de generösa förmåner för ledamöterna i Svenska Akademien. Aftonbladets granskning visar också att flera personer med anknytning till Svenska Akademien fått lägenheter med attraktivt läge i Akademiens innerstadsfastigheter. Bland annat en av Akademiens högsta chefer som nu bor i en fyrrumsvåning på Mariatorget på 164 kvadratmeter.

Fram tills för cirka 1,5 år sedan bodde en tvåbarnmamma i lägenheten. Men efter att hon blivit sen med hyran vräktes hon från lägenheten, trots att hon hade betalt sin skuld. Ärendet har prövats i domstol, först i hyresnämnden och därefter i Svea Hovrätt. Enligt utredningen hade olika omständigheter lett till att hon plötsligt blev ensam ansvarig för hyreskontraktet för lägenheten. Under sina tidigare år i fastigheten hade hon betalat hyra i tid.

När hon fick en påminnelse framgick inte att konsekvenserna kunde bli synnerligen kännbara om pengarna inte kom in i tid. Trots att hon till slut betalade av sin skuld ledde förseningen till att Akademiens förvaltningsbolag sa upp hennes hyresavtal – efter att familjen bott i lägenheten i 18 år.

Mamman vädjade till Akademien

Mamman har, enligt utredningen, under flera års försökt byta till en mindre och billigare lägenhet, men menar att hon inte fått gehör hos hyresvärden. Hon fick även hjälp av en granne som vädjade för henne angående ett av bytena.

Men Svenska Akademien ställde sig kallsinnig, trots att mamman vädjat till hos Akademien.

Aftonbladet har tagit del av ett brev från den nyligen pensionerade kanslichefen Odd Zschiedrich, angående ett byte till en mindre lägenhet. Kanslichefen klargjorde i brevet att de inte tänkte ändra sin inställning när det gällde att med sina jurister fullfölja att mamman skulle lämna fastigheten.

”Vi har i dagsläget inga planer på att lägga oss i den juridiska processen utan låter detta skötas av personer av facket och hoppas givetvis att lugnet så småningom skall kunna återställas”, skriver han i brevet på Svenska Akademiens brevpapper.

Lägenheten totalrenoverades efter vräkningen

När hovrätten tog upp ärendet kom den fram till samma sak som hyresnämnden – att tvåbarnsmamman var tvungen att flytta. Domstolen lämnade henne en tidsfrist på några månader. 1 april 2016 skulle hon vara utflyttad.

Men att ”lugnet så småningom skall kunna återställas” som Odd Zschiedrich skrev blev det inte direkt. Inte för grannarna. För i stort sett omgående inleddes en totalrenovering av hela fyrrumslägenheten. Enligt uppgift sprang det byggjobbare i huset under flera månader.

Efter en tid klarnade planerna som Akademien tycks ha haft för lägenheten. Dit skulle den nya ekonomichefen flytta, eller ”räntmästare” som befattningen kallas. Ekonomichefen, som även är ansvarig för Akademiens juridiska frågor, och hennes make flyttade ifrån sin villa i Sollentuna. Enligt SVT beskrivas vinsten som "nära 10 miljoner". De fick hyreskontraktet på lägenheten den 1 augusti 2016.

Samtidigt sattes tvåbarnsmamman på bar backe, utan bostad.

När Aftonbladet söker räntmästaren vill hon inte svara på hur hon fick sin lägenhet.

”Riktigt så går det inte till i Akademien”

Kanslichefen Odd Zschiedrich vill inte gå in på några detaljer kring det som har hänt.

Ibland kan det också finnas en moralisk dimension i det hela?

– Ja, oh ja!

Varför var det så viktigt att bli av med henne?

– Nej, det var väl inte viktigt utan det var väl en följd utav det hela. Men nu känner jag att jag inte kan erinra mig alla detaljer. Och istället för att säga något som är fel så är det bättre att hänvisa till den som kan ta fram papper i ärendet. Jag har ju inte tillgång till någonting av detta, säger Odd Zschiedrich till Aftonbladet.

Man får ju uppfattningen att ni inte var så intresserade av att byta, direkt.

– Nej, det kan ju bero på de här orsakerna, att situationen var komplicerad och att man hade uttömt alla möjligheter.

Det finns de som tycker att Akademien har agerat hjärtlöst i det här.

– Ja. Men det är inte säkert att de har hela bilden då.

Det finns ingen koppling mellan att räntmästaren ville flytta in till stan och därför tyckte att nu får juristerna avgöra?

– Nej, riktigt så går det nog inte till i Akademien, det var inte det som styrde det på något sätt, säger han.

Aftonbladet har sökt Akademiens ständiga sekreterare Sara Danius för en kommentar.

Här är svenskarna som fått Nobelpriset i litteratur 00:23
ARTIKELN HANDLAR OM