Margot Wallströms tal stoppas

Utrikesminister Margot Wallströms tal hos Arabförbundet stoppas.

Orsaken är en kontrovers med Saudiarabien.

– Den förklaring vi har fått är att Sverige uppmärksammat situationen för demokrati och mänskliga rättigheter och det är därför som de inte vill att jag ska få tala, säger Margot Wallström till TT.

Utrikesminister Margot Wallström (S) skulle i dag ha hållit tal på Arabförbundets möte i Egyptens huvudstad Kairo. Hon var inbjuden som hedersgäst av generalsekreteraren Nabil al-Araby.

Men under morgonen stod det klart att det inte blir något tal. Orsaken är att Saudiarabien stoppat utrikesministern framförande.

– Den förklaring vi har fått är att Sverige uppmärksammat situationen för demokrati och mänskliga rättigheter och det är därför som de inte vill att jag ska få tala, säger Margot Wallström till TT.

Hennes pressekreterare Erik Boman säger till Aftonbladet att det handlar om en reaktion på den debatt som varit i Sverige och de uttalanden som Margot Wallström gjort om demokrati och mänskliga rättigheter.

– Saudiarabien har inte gillat att hon ska prata. Hon tycker att det är tråkigt då hon var inbjuden som hedergäst och hade många viktiga frågor att ta upp. Men vi har inte fått någon specificering om exakt varför Saudiarabien har gjort som de gjort, säger han.

Enligt Boman hoppas Wallström nu att träffa andra utrikesministrar från andra länder som är på plats. Hon har redan hunnit med att sitta ned med generalsekreteraren Nabil al-Araby.

Middag avbröts

Redan i går kväll uppmärksammade Cecilia Uddén problem i samband med en middag i Kairo som Margot Wallström och ambassadören Charlotta Sparre fick avbryta. Båda gick enligt Sveriges Radios korrespondent i stället ut och talade i telefon, till synes bekymrade.

– Hon fick ett till synes akut problem, rapporterade Uddén i radion i morse om Wallström under middagen.

Frågan om mänskliga rättigheter och demokrati i Saudiarabien har varit föremål för många diskussioner i Sverige den senaste tiden. Detta eftersom Sveriges militära avtal med Saudiarabien ska omförhandlas eller sägas upp senast den 15 maj.

Enligt Boman har regeringen ännu inte, vad han vet, meddelat Saudiarabien något om vad man vill göra med det omdiskuterade avtalet mellan Sverige och Saudiarabien.

– Man jobbar vidare med den frågan i regeringskansliet, säger Boman till TT.

"Vet inte vilka konsekvenser det får"

SVT:s Stina Blomgren skriver på Twitter:

"Margot Wallström säger att hon inte vet vilka konsekvenser dagens händelse får för Sveriges militära samarbete med Saudiarabien"

Margot Wallström har också varit tydlig i kritiken mot landet i fråga om den fängslade bloggaren Raif Badawi. I januari framfördes Sveriges protester.

Ett av regeringens långsiktiga mål är att ta en plats i FN:s säkerhetsråd. Utrikesministern säger nu till SVT att det hon vet helt säkert att Saudiarabien inte kommer att ge sitt stöd till Sveriges kandidatur.

Publisert: