Meddelar iskallt dödsbud – som bara är en bluff

NYHETER

Mannen har skickat tusentals Facebookmeddelanden till Theres, hetsat henne att ta livet av sig och hotat att gräva upp hennes döde pojkvän.

I kvällens avsnitt av ”Trolljägarna” konfronteras han av Robert Aschberg.

– Hon har trakasserat mig förut, säger han till sitt försvar.

Mannen som är i 30-årsåldern har tidigare figurerat i flera polisutredningar. Han är dömd för att ha hotat att stycka flera kvinnor och 2007 ringde han upp en kvinna och låtsades vara hennes avlidne pojkvän. Året innan ringde han hem till en familj och ljög om att deras son avlidit i en bussolycka.

På inspelningen av samtalet som ”Trolljägarna” tagit del av hörs familjens panik när mannen iskallt levererar dödsbudet.

För drygt tre år sedan fick mannen kontakt med en ung kvinna som heter Theres via Skype.

– Första gången var han jättetrevlig. Vi pratade om allt möjligt. Vi var vänner till en början och jag trodde att han var en bra kille, men det var han inte, säger hon i ”Trolljägarna”.

Grova trakasserier

När hennes pojkvän dog i början av 2012 började mannen terrorisera henne. Trots att Theres slutat svara för länge sedan har mannen fram till i dag skickat mellan 1 000 och 2 000 Facebookmeddelanden till henne.

– I meddelandena står det att han ska besöka min pojkväns grav, han ska gräva upp honom och stycka honom i bitar, kasta honom i sjön, förstöra hans gravsten, säger Theres.

”Jag ska pissa och gräva upp och såga sönder skelett och sedan kasta hans gravsten i skogen och kanske begrava den på din mammas bakgård”, står det i ett av meddelandena.

”Vi ska pissa på NN:s gravsten haha gula hakkors”, står det i ett annat.

Dessutom hetsar han Theres att ta sitt eget liv.

”Har du inte hoppat framför tåget än? Hoppa framför tåget så vi slipper dig jävla svin.”

”Se till att ta livet av dig för helvete jävla fitta!”

– De här åren har varit riktigt jobbiga för mig. Jag har varit deprimerad, ätit sömntabletter för att jag inte kan sova, jag har legat hemma, inte velat gå ut, inte velat träffa vänner, inte velat prata med någon, säger Theres.

Skyller – på Theres

När ”Trolljägarnas” programledare Robert Aschberg konfronterar mannen i hans hemstad Kiruna förnekar han först all kännedom om meddelandena på Facebook – för att därefter börja skylla på Theres.

– Hon har trakasserat mig förut, innan det där hände. Då har hon sagt att man ska skjuta mig, att man ska gräva ner mig. Hon har sagt det till mig via Skype.

Är det därför du har skrivit de här sakerna till henne? frågar Robert Aschberg.

– Jag säger fortfarande inte att jag har skrivit det där, men hon har sagt det där till mig på Skype.

Theres säger att hon inte har vågat blockera mannen eftersom han har hotat att då ge sig på hennes vänner i stället. I september 2013 polisanmälde hon dock mannen i hopp om att han skulle få kontaktförbud. Men ett år senare lade polisen i Norrbottens län ner utredningen utan förklaring.

– Jag gjorde en bedömning att det inte kom upp till ofredande, säger utredningschefen Eva Sjöström när ”Trolljägarna” frågar varför.

När hon pressas av programledaren Robert Aschberg lovar hon dock att titta på ärendet igen.

”Trolljägarna” sänds på TV3 klockan 21.00 på tisdagskvällen. Programmet kan även ses på nätbaserade TV3 Play.

ARTIKELN HANDLAR OM