Över 1,4 miljoner till barnen på flykt

1 av 3 | Foto: För ett halvår sedan visste Mardin inte ens vad Turkiet var. Nu bor hon här, i ett flykting läger fyra kilometer hemifrån. Här tillsammans med Aftonbladets Carina Bergfeldt.
NYHETER

Aftonbladets läsare bryr sig.

Efter artikelserien om Syriens barn har UNHCR fått in över 1,4 miljoner kronor.

– Det är ett enormt engagemang, säger Katinka Lindholm, generalsekreterare vid Sverige för UNHCR.

I fem dagar publicerade Aftonbladet artiklar om barnen och deras familjer som är på flykt från kriget i Syrien.

Under hashtaggen #Jagbryrmig fick deras öden stort genomslag i sociala medier.

"Enormt engagemang”

I samband med reportageserien hade Aftonbladet ett samarbete med UNHCR för att samla in pengar till de behövande på flykt från kriget. När den andra artikeln i serien publicerades hade över en halv miljon kronor kommit in till UNHCR.

– Jag tycker att det är ett enormt engagemang som vi fått genom Aftonbladet. Vi har nått fram till människor genom bruset, säger Katinka Lindholm, generalsekreterare vid Sverige för UNHCR.

Nu efter fem dagar har över 1,4 miljoner kronor kommit in. Pengar som räcker till drygt 35 000 filtar.

– Vi är oerhört tacksamma, för läsarna, tittarna och Aftonbladets engagemang i det här. Vi skickar ner pengarna nu och hoppas att några fler kan få den nödhjälp som behövs. Det är akutinsatser som gäller i det här läget, säger Katinka Lindholm.

Gensvar utanför Sverige

Det insamlade beloppet kan dessutom stiga, eventuella gåvor via plus- och bankgiro är inte inräknade. Den som vill skänka pengar till Syriens barn på flykt kan fortsätta göra det genom att sms:a "SYRIEN 125" till 729 80.

– Insamlingen fortsätter ju, det material som har tagits fram kommer ju att fortsätta att spridas. Och de översatta engelska artiklarna har mina kollegor runt om i världen delat och spridit. Vi har fått ett gensvar utanför Sveriges gränser, säger Katinka Lindholm.

ARTIKELN HANDLAR OM

Syrien

UNHCR