Dödsolyckan i Lund

Chauffören: Bussen vägrade stanna

Av: 

Eric Emanuelsson

NYHETER

Olycksbussen stannade framför polisens avspärrningar runt vattenläckan.

Chauffören gick ut för att fråga om en alternativ rutt – när han vrider om nyckeln några minuter senare sker katastrofen.

– Han upplever att bussen skenar och trycker ner bromsen. Ingenting händer och när han förstår vad som är på väg att ske väjer han upp på trottoaren för att rädda så många som möjligt, säger Greger Nilsson, förundersökningsledare i Lund.

Det är fortfarande oklart vad som gjorde att bussen skenade i Lund i fredags och olyckligt körde över en 65-årig man som dog av sina skador. Polisen har beställt en begäran om teknisk undersökning och enligt Greger Nilsson kommer teknikerna få tillgång till bussen i slutet av veckan.

Trycker ner bromsen - inget händer

Ett inledande förhör har hållits med chauffören som har gett sin bild av händelseförloppet.

Vattenledningen sprang läck vid 18-tiden på fredagskvällen i centrala Lund. Några minuter senare kom regionsbussen körandes och chauffören stannade framför de avspärrningar som polisen upprättat runt vattenläckan. Chauffören går då ut ur bussen för att rådfråga polisen om en annan väg.

– Han frågar var han ska köra. Polisen på plats säger åt honom att svänga höger i korsningen. Men när chauffören sätter sig i bussen igen skenar fordonet rakt fram istället, säger Greger Nilsson.

Väjer höger för att rädda liv

Chauffören säger själv i förhör att han upplever det som att bussen skenar okontrollerat så fort han startar motorn. Han trycker då ner bromsen för att få stopp på bussen – men ingenting händer.

– När han inser att det inte går att få stopp på fordonet väljer han att svänga höger upp på trottoaren. Anledningen är att rakt fram står det en kvinna mellan polisbilen och bussen och hade han inte svängt hade kvinnan blivit ihjälklämd, säger Greger Nilsson.

Efter att chauffören väjt upp på trottoaren utbröt kaos på platsen. En 65-årig man blev påkörd och dog och tre kvinnor i 20-årsåldern skadades lindrigt.

"Paniksituation"

– Hur han än väjer så är det folk i vägen. Han försöker undvika att köra på så många som möjligt och ser man filmen i efterhand är det ett under att inte fler blev överkörda, säger Greger Nilsson och fortsätter:

– Det är inte svårt att föreställa sig vilken paniksituation han måste befinna sig i när han upplever att bussen accelererar av sig själv och han inte får stopp på den.

Polisen meddelar att de ännu inte vet om det rör sig om ett tekniskt fel på bussen. Det ska utredningen i slutet av veckan förhoppningsvis ge svar på.

– Först då får vi veta om det rör sig om ett mänskligt fel eller ett tekniskt fel, säger Greger Nilsson.

ANNONS EXTERN LÄNK

Fixa vita tänder hemma på 30 minuter – köp startkit här

Dentway

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Dödsolyckan i Lund

Lund