Nytt KD-förslag: Idrott varje dag

Av: Pär Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Skolresultaten ska höjas med mer motion ”En angelägen fråga”

VISBY. De sjunkande skol­resultaten ska bekämpas – med mer idrott.

Den nya reformen p­resenterar KD-ledaren G­öran Hägglund i Almedalen i dag, kan Aftonbladet berätta.

– Det här kommer att v­ara en angelägen fråga för oss i budgetförhandlingarna med den övriga Alliansen, säger han.

Framtiden för den svenska skolan är en av de hetaste frågorna inför höstens riksdagsval. Pisaundersökningen från i höstas visade att resultaten för eleverna rasat rejält i flera viktiga ämnen.

I kväll talar Kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund i Almedalen på Gotland. Aftonbladet kan redan nu berätta att han då kommer att presentera ett förslag för att få resultaten att vända upp igen.

När Alliansregeringen efter sommaren sätter sig i budgetförhandlingar kommer KD att satsa mycket krut på att svenska elever inom kort ska ha idrott på schemat – varje dag. Enligt Göran Hägglund är skälen till detta flera.

”Måste börja med idrotten”

– Det finns många barn som har föräldrar som har tid och engagemang och som hjälper dem att få sunda kostvanor och utöva f­ysiska aktiviteter. Eftersom vi grundlägger goda vanor tidigt spelar det här en jättestor roll. Men vi har också en grupp barn som inte får samma start i livet. Där har skolan en väldigt viktig roll att spela, säger han.

Men hälsoskälet är långt ifrån det enda som ligger bakom reformen.

– Idrott varje dag kommer att leda till en bättre stämning i klassrummet, bättre prestationer av eleverna och att fler kommer kunna klara skolan med godkända betyg. Ska vi k­lara matteresultaten i Sverige måste vi börja med idrotten, säger Hägglund.

Test på skånsk skola

Som inspiration finns bland annat en vetenskaplig uppföljning som gjorts av ett försök med idrott v­arje dag för eleverna på en skola i skånska Bunkeflostrand.

– Killarna presterar ju i  regel sämre än tjejerna men nästan varenda kille där klarar nu av att få godkända b­etyg, säger KD-­ledaren.

Hägglund säger sig vara öppen för exakt hur reformen ska utformas.

– Jag är beredd att utöka antalet timmar i skolan. Men det går naturligtvis att göra det stegvis också. Då måste man så klart tränga undan andra saker för att ge utrymme för fysiskt aktivitet. Mitt mål är att börja det här arbetet nästa år, men jag vill ännu inte gå in på vilka ämnen som man skulle s­kära ner på.

M har liknande idé

Sedan tidigare har Moderaterna presenterat en liknande idé. Hägglund hoppas att både Fredrik Reinfeldts parti och de andra i  Alliansen ska vilja driva på i frågan – redan i höstens budget.

– Jag tror att det finns en vilja att åstadkomma förbättringar här, sedan får vi se hur långt vi kommer. Förslaget ska självklart vara helt finansierat, krona för krona, säger Göran Hägglund.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN