Ukrainas fruktan: ryska nödhjälpen en trojansk häst

NYHETER

Journalister såg pansarfordon korsa gränsen genom uppklippt hål

1 av 4 | Foto: AP
FRUKTAR INVASION Hundratals lastiblar är på väg mot Ukraina med vad som sägs vara humanitär hjälp. Men många ledare i världen slår bort detta som en lögn.

Medan Islamska statens trupper intar territorium i hög fart i Irak så använder Rysslands president Putin en annan taktik i Ukraina.

Han smyger in förklädd till hjälparbetare.

Inte Putin personligen förstås utan den ryska militären. De små gröna männen på Krim har nu blivit små bruna män som kör de 270 lastbilar med nödhjälp på väg från Ryssland till Ukraina. Deras vita bilar är egentligen gröna militärfordon som nyligen målats om för att ge konvojen en mer civil prägel. Lastbilschaufförerna fysik ger inte heller vid handen att de skulle vara några elitsoldater.
Men samtidigt som konvojen parkerade för natten i går, bara några mil från den ukrainska gränsen så observerade ett antal västerländska journalister, bland annat från brittiska Guardian och Daily Telegraph hur ryska pansarfordon åkte över gränsen in i Ukraina vid en gränsövergång som kontrolleras av de ryssvänliga rebellerna.
Journalisterna rapporterar att de såg minst 23 fordon ta sig över gränsen genom ett uppklippt hål i gränsstaketet och in på en grusväg.

Deras ögonvittnesskildring betraktas som det första konkreta beviset för det som Nato och Ukraina länge hävdat, att Ryssland skickar in trupper i Ukraina. Det handlar visserligen inte om någon fullskalig invasion men att utan tillstånd gå in på ett annat lands territorium är ett brott mot folkrätten och när det handlar om militär personal, så nära en krigsförklaring det går att komma.

Vi vet inte exakt vad som var syftet med inbrytningen. Det kan ha handlat om rekognosering för den stora hjälpkonvojen.
En konvoj som på nytt fört Ryssland och Ukraina till randen av öppet krig.
Hjälp behövs definitivt i de belägrade städerna Luhansk och Donetsk dit det under de senaste veckorna varit mycket svårt att få in mattransporter på grund av striderna mellan Ukrainas armé och ryssvänliga separatister som utropat sitt område som självständigt.
Men Ukraina har ställt som krav att Röda korset ska få inspektera lasten. Något Ryssland fram till i morse vägrat på med på.
Ordkriget visar att syftet med hjälpkonvojen långtifrån bara är att lindra nöden i östra Ukraina. Putin använder hjälpkonvojen för att försöka vinna politiska fördelar. För vem kan vilja stoppa nödhjälp till människor som lider svårt?

Både Ukraina och västvärlden fruktar att konvojen är ett trick från Putin. En trojansk häst som förebådar en rysk militär invasion av östra Ukraina.

Några av de khakiklädda lastbilschaufförerna lät de brittiska reportrarna på måfå välja ut två lastbilar där de fick se lasten. Vad de kunde se innehöll bilarna mat och förnödenheter. Men från ukrainsk sida är man ändå orolig att en del av bilarna ska innehålla vapen eller vara en förtrupp för de 20 000 ryska soldater som finns samlade längs Ukrainas östra gräns.
Under förmiddagen har ukrainska tulltjänstemän börjat inspektera lasten vilket tyder på att nån form av uppgörelse nåtts med Ryssland om konvojen.

Så sent som i går hotade Ukraina att stoppa den med alla medel, det vill säga bomba den från luften om så krävs. Något Ryssland givetvis skulle se som en krigsförklaring.
För Putin är tiden knapp om han ska hjälpa de ryssvänliga rebellerna. Ukrainas armé har de senaste veckorna besegrat rebellerna i flera städer som de tidigare höll. Armén har nu omringat Donetsk och Luhansk i något som ser ut att kunna bli slutstriden om östra Ukraina.
Utan rebellerna förlorar Putin en viktig påtryckningsmöjlighet på Ukraina i syfte att hindra landet från att närma sig EU och Nato.