Bertha drar in över Sverige – och den heta sommaren är över

1 av 5 | Foto: I de här områdena varnar SMHI för kraftigt regn.
NYHETER

Orkanen Bertha skapade ett regnkaos över Storbritannien.

I natt drog den in över Sverige.

– Den riktigt varma sommaren ser ut att vara över, säger Martin Hedberg, meteorolog på Klart.se.

Orkanen Bertha fick Storbritannien att svämma över i helgen. Tågstationer, affärer och hem svämmade över när landet fick en månads tropiskt regn – på några timmar. I natt drog resterna av Bertha in över Nordsjön – och Sverige. En front med regn och åska drog in över Götaland och rör sig nu norrut. Det har utfärdats en klass 1-varning för "rikligt regn" i Södermanlands, Västmanlands, Stockholms och Uppsala län, där man lokalt kan få uppemot 35 millimeter regn under dagen.

– Det kan bli besvärligt på en del ställen, en del områden i trafiken kan bli avstängda om det kommer för djupt vatten och en och annan källare som blir översvämmad, säger Martin Hedberg, meteorolog på Klart.se.

– Det ska väl inte bli så omfattade att det berör hela landet men det blir helt klart vissa svårigheter för samhället.

Regnet välkommet i Västmanland

Detta välkomnas varmt av boende i Västmanland, där man fortfarande kämpar mot den största skogsbrand Sverige sett i modern tid.

– Det här regnet gör ju jättestor nytta i Västmanland där man ska bekämpa de här bränderna, det är verkligen välkommet, säger Martin Hedberg.

– Tidigare har det bara kommit regnskurar och då är det bara blött på vissa ställen. Det som händer nu är att det kommer en bred front överallt så att det blir blött, säger han.

– Vi är så glada för rikligt regn och räddningsledaren tackar regnguden, säger Maja Geffen på krisledningscentret, till TT.

I kväll väntas regnet dra in över södra Norrland. Samtidigt blåser det på till havs och det har utfärdats en kulingvarning längs de svenska kusterna, förutom i norr.

"Den heta sommaren är över"

När Bertha försvinner ur landet om någon dag tar hon årets sommarhetta med sig. Det kommer fortfarande att vara soligt, men med svalare temperaturer.

– Den riktigt varma sommaren ser ut att vara över nu, säger Martin Hedberg.

– Nu blir det normal svensk sommar med lite varannandagsväder. Det kommer inte att regna hela tiden, men vädret blir lite mer ostadigt och temperaturen kommer att lägga sig mellan 15 och 20 grader istället för mellan 25 och 30 som det var tidigare.