Nya robotattacker från USA

NYHETER

Islamiska staten, IS, har intagit nya städer i den syriska provinsen Aleppo, uppger nyhetsbyrån Reuters.

På onsdagskvällen drönarbombade USA nya IS-mål i Irak.

En bestyckad lastbil ska ha förstörts av luftanfallet.

Enligt den amerikanska militären attackerade en beväpnad drönare på onsdagen en bestyckad lastbil tillhörande IS, väster om Sinjar i norra Irak, rapporterar AP.

Lastbilen ska ha upptäckts i närheten av en vägspärr som kontrolleras av IS. Attacken är den senaste i en operation som syftar till att hjälpa strandsatta civila i Sinjarbergen.

Tagit över i Syrien

Terrororganisationen Islamiska staten, IS, har tagit över flertalet städer i Aleppoprovinsen i Syrien, bland annat Turkmenbareh och Akhtarin, belägna 50 kilometer nordöst om staden Aleppo, uppger nyhetsbyrån Reuters.

Upptäckten ska ha gjorts av organisationen Syrian Observatory for Human Rights, baserad i Storbritannien, som också uppger att 40 personer ur andra islamistiska fraktioner, som tidigare styrde städerna, har avlidit.

Intåget i staden ska vara en del av en större offensiv som IS sagt sig genomföra för att bredda sitt redan utropade kalifat mellan Irak och Syrien.

Terrorsekten har fördrivit minoritetsgrupper från städer och byar, vilket lett till att närmare 1,2 miljoner människor beräknas vara på flykt från Irak sedan början av året, enligt en beräkning från FN.

Bland de som tvingats fly finns assyrier, shiamuslimer, kaldéer, yazidier, shabaker och andra.

'En humanitär nödsituation'

På onsdagskvällen förklarade FN att krisen i Irak är en nödsituation av tredje graden, den högsta graden för en humanitär kris.

– Sett till omfattningen och komplexiteten av den pågående humanitära katastrofen så kommer det här tilltaget göra att vi kan mobilisera mer resurser [...] för att försäkra ett mer effektivt svar på de humanitära behoven hos den del av befolkningen som tvingats fly, säger FN:s Irakrepresentant Nickolay Mladenov, enligt ett pressutskick från FN.

Situationerna i Syrien, Sydsudan och Centralafrikanska republiken är också klassade som nödsituationer av tredje graden.

EU kallar till krismöte

Under onsdagen varnade FN:s minoritetsexpert för att ett folkmord är nära i Sinjarbergen, där ett stort antal människor ur minoritetsgruppen yazidier befinner sig just nu.

EU:s utrikeschef Catherine Ashton har kallat till krismöte om Irak efter de senaste dagarnas utveckling.

– Ashton är redo att kalla till ett utrikespolitiskt råd så snart som senare i veckan och hon undersöker om det är möjligt, säger en talesperson enligt nyhetsbyrån AFP.

På sin Twitter skriver utrikesminister Carl Bildt att mötet kommer att hållas på fredag: ”Krismöte i Bryssel på fredag. Bra. Irak, Gaza, Libyen och Ukraina/Rysslan kommer att vara på agendan”, skriver Bildt.

På onsdagskvällen tog Frankrike och Storbritannien beslut om att sända vapen och annan materiel till den kurdiska armén. Frankrike ger besked om att man kommer inleda leveranserna redan under onsdagen, rapporterar AP.