Obama talade i Washington

NYHETER

Obama kan inte ge något besked när den militära insatsen i Irak kan avslutas.

USA har ökat det militära stödet för de kurdiska styrkor i Irak. Presidenten säger att USA:s flyganfall i Irak mot IS har lyckats förstöra vapen och utrustning.

– Det här är ett långsiktigt projekt, säger president Obama under sitt tal i Washington under lördagseftermiddagen.

Vi kan hjälpa till och komma med råd men det här är något som USA inte kan lösa, vi kan bidra.

– Det kan ta tid att skapa en säker passage för de belägrade medlemmarna av Iraks minoritetsgrupp, säger Obama.

Enligt presidenten har USA:s flyganfall i Irak mot IS har lyckats förstöra vapen och utrustning som kan ha använts mot den kurdiska huvudstaden Irbil.

Tiotusentals civila sitter sedan snart en vecka strandsatta på ett berg nära staden Sinjar efter att IS tagit kontroll över området i norra Irak.

– Vi är övertygade om att militära insatser kan förhindra ISIS från att slakta folk på berget Sinjar, där ISIS har dödat många medlemmar av Yazidi minoriteten, säger Obama.

De luftburna humanitära insatserna med mat och vatten fortsätter till de människor som är strandsatta på berget. 

Obama säger att planering pågår för hur man ska evakuera dem.

Presidenten kan inte ange någon tidsplan för hur länge den amerikanska militärinsatsen pågår, det beror på Iraks politiska ansträngningar. Det handlar det inte om veckor, men att det kommer ta tid konstaterar Obama.

IS hotar avrätta 300 familjer

Samtidigt hotar Jihadistgruppen Islamiska staten att döda över 300 familjer som tillhör minoriteten yazidierna i Irak om dessa inte konverterar till islam. Familjerna finns i Koja, Hatimiya och Qabosh och har omringats av den sunnimuslimska extremistgruppen. Uppgifterna kommer från en parlamentsledamot och ögonvittnen.