Norwegians vd dumpar sina aktier

Publicerad 2015-03-06

Flybolaget Norwegians vd Björn Kjos har i hemlighet sålt av aktier för 380 miljoner kronor sen strejken bröt ut i lördags, uppger Dagens Industri.

Uppgifterna förnekas av Norwegian.

– Det som sker nu är en ren våldtäkt på spelreglerna för en arbetsrättslig förhandling, säger Jack Netskar, ansvarig för internationella frågor i det norska pilotfacket till Dagbladet.

Björn Kjos

Det norska pilotfackets strejk, som inleddes i lördags, kostar Norwegian tiotals miljoner kronor varje dag.

I dag inledes den åttonde strejkdagen.

Under torsdagen stoppades handeln med Norwegian-aktier på Oslobörsen efter att aktien fallit med fyra procent på en timme.

Enligt Dagens Industri har Norwegians vd Björn Kjos i hemlighet gjort sig av med aktier för 380 miljoner kronor sedan strejken inleddes.

Förnekar uppgifterna om försäljning

Aktierna såldes troligen i måndags via Kjos bolag HBK Invest, skriver DI.

Tidningen uppger att nyligen uppdaterade ägarlistor visar att HBK Invest gjort sig av med 1,6 miljoner aktier. Detta utan att ha flaggat för försäljning, vilket man är skyldiga att göra.

Uppgifterna förnekas dock av Norwegian.

– HBK har inte sålt några aktier i bolaget under 2015, säger Norwegians kommunikationschef Anne-Sissel Skånvik till norska E24.

En förklaring kan vara att aktierna inte sålts utan lånats ut.

Enligt Anne-Sissel Skånvik har HBK Invest utlåningsavtal för norska aktier genom Nordea och Danske Bank.

Att låna ut aktier med ränta med avsikt att få tillbaka dem senare är inte olagligt och inte heller anmälningspliktigt.

"En ren våldtäkt"

Strejken har hittills påverkat drygt 100 000 resenärer.

Det finns ingenting som pekar på att en lösning är nära förestående.  Igår meddelade Norwegian att bolagets svenska, norska och danska piloter skulle flyttas till tre separata dotterbolag. Företagets drag, som gick tvärtemot piloternas krav på att tas upp i moderbolaget, väckte starka reaktioner.

– Det som sker nu är en ren våldtäkt på spelreglerna för en arbetsrättslig förhandling. Jag har aldrig sett något liknande i Skandinavien, säger Jack Netskar, ansvarig för internationella frågor i det norska pilotfacket till Dagbladet.

I går sa också Parat-ledaren Hans Erik Skjæggerud ”Detta är en pistol mot huvudet” med anledning av gårdagens förhandlingskrav från flygbolaget.

Trots det uppskruvade tonläget kommer parterna att återvända till förhandlingsbordet under fredagen.

– Det finns ett avtalat möte idag, säger Norwegians informationschef Lasse Sandaker-Nielsen till VG.

Följ ämnen i artikeln