SD pressar Löfven: "Vi skulle vinna på nyval”

NYHETER

Statsvetaren varnar för "det totala kaoset"

1 av 3

SD hotar rösta på Alliansens budget och sänka Löfven om den rödgröna budgeten anses "mer skadlig".

Björn Söder (SD) hoppas nu påverka de rödgröna att satsa mindre på invandring i sin budget.

Samtidigt tror han SD kommer tjäna på nyval – vilket experten ger honom rätt i:

– Det enda parti som förmodligen skulle vinna på nyval är SD, säger professor Jonas Hinnfors.

Sverigedemokraterna kommer att rösta för det budgetförslag som är "minst skadligt för Sverige", sa partiledaren Jimmie Åkesson efter sitt möte med talmannen i går.

Det innebär alltså att om SD anser Alliansens budget vara mindre skadligt kommer de vara beredda att sänka Stefan Löfven.

Jimmie Åkesson är egentligen latin och betyder ungefär ’Han som av­sätter statsministrar’”, twittrade SD:s stabschef Linus Bylund sent i måndags kväll.

Partisekreterare Björn Söder säger i dag till Aftonbladet att SD i och med detta hoppas påverka både de rödgröna och Alliansen att närma sig SD i sina budgetar.

– Vi vet inte alls vad innehållet är i den rödgröna budgeten och vi får givetvis titta på det först. Det finns ju även möjlighet för Allianspartierna om de vill ha stöd från oss, att genomföra förändringar i sin budget. Allianspartierna skulle då behöva anpassa sin politik efter vår invandringspolitik och dra ned på kostnaderna där.

"Ta signalerna på allvar"

– Det kan vara så att de rödgröna bygger upp en ännu mer skadlig budget och då blir det att vi ansluter oss till Alliansbudgeten.

Söder anser att Löfven "visar ansvarslöshet" genom att inte kontakta Åkesson för att lyssna på SD:s önskemål. Men förhoppningen från SD är att deras krav påverkar S-MP:s budgetförslag.

– Det är mycket möjligt. De vore dumma om de inte tar de här signalerna på allvar och lägger förslag som de vet att vi absolut inte kan acceptera.

Exakt hur långt S-MP måste sträcka sig för att få SD:s stöd vill dock inte Söder specificera.

– Vi får göra en helhetsbedömning. Men invandringspolitiken är givetvis viktigast. Det är en diskussion vi får ta. Man får ha en pragmatisk inställning och sätta sig ned och diskutera det här.

"SD vinner på nyval"

Om det blir så att SD fäller regeringen i budgetomröstningen i november och det leder till extraval, skyller Söder liksom Åkesson det på Löfven.

– Då är det för att han inte kontaktat oss. Men jag tror inte vi skulle förlora på ett nyval.

Tvärtom tror Söder SD skulle öka än mer om det blev extraval.

– Det är mycket möjligt, eftersom det här har visat ännu tydligare att de andra partierna inte som vuxna människor kan ta kontakt.

Han får medhåll av Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet:

– Det enda parti som förmodligen skulle vinna på nyval är SD. Inget parti har ännu haft möjlighet att lägga förslag som genomförs, som kan få väljarna som gått till SD att känna förtroende. Då har det i stället bara varit spelet och kaoset, och SD kan luta sig tillbaka och säga: "Så här går det".

MP och V: "Vi påverkas aldrig"

Miljöpartiets partisekreterare Anders Wallner:

– Miljöpartiet är SD:s motpol både ideologiskt och sakpolitiskt. Det finns inga hot som Söder skulle kunna komma med som skulle kunna påverka oss.

Han tror inte heller att S låter sig påverkas.

– Nej. Vi har samtal med S nu om regeringsfrågan och det finns inte på kartan att vi skulle påverkas av Sverigedemokraternas hot.

V-ledaren Jonas Sjöstedts pressekreterare Ted Bergdahl hälsar:

– Vänsterpartiet är det parti som står längst från SD. De är vår raka motpol i politiken. Vi kommer inte att ta hänsyn till vad SD tycker. Vi kompromissar aldrig med dem om asylrätten.

Statsvetaren: "Det totala kaoset"

Om SD skulle rösta för Alliansbudgeten i höst bryter de mot praxis, enligt Jonas Hinnfors.

– Praxis är att lägga ned sina röster om deras egna budgetförslag blir nedröstat. Det här är en ny linje från SD:s sida. De börjar bli pragmatiska. Tidigare har de sagt att de aldrig någonsin kommer att lägga en röst som inte innebär kraftiga nedskärningar i invandringspolitiken.

Hinnfors tror varken att de rödgröna eller Alliansen kommer att påverkas till en mer restriktiv invandringspolitik.

– Det är väldigt svårt att se. Alla kommer att köra rakt in i väggen fram till omröstningen av budgeten.

I och med att alla allianspartier gjort klart att de kommer att rösta på sin egen budget ser Hinnfors stora risker. Om SD röstar för Alliansbudgeten blir läget allvarligt.

– Det här är mer låst än vi någonsin haft. Biter alla sig fast vid sina budgetförslag och om SD bryter praxis. Då står man ju inför det totala kaoset. Det blir det regeringskris och det kan bli ett nytt val, men jag tror inte det utan då kan det bli nya förhandlingar då man kan tänka sig att både MP, S och allianspartierna anpassar sig om en ny budget.

Söder: "Talmansposten naturlig"

Talmannen och vice talmännen får bland annat ceremoniellt representera Sverige i samband med delegationer till och från utlandet.

Enligt praxis får tredje största partiet posten som andre vice talman – något som SD nu kräver.

– Det är naturligt. Jag förutsätter att man lever efter den traditionen nu, annars är det väldigt, väldigt märkligt, säger Björn Söder.

– Vi får också en möjlighet att representera riksdagen genom talmannen och det är klart att det är en viktig symbolfråga.

Gustav Fridolin sa hos SVT i morse att han var orolig för att SD skulle inta posten, eftersom SD då skulle representera Sverige.

– Det är bara trams. Det här är inte mer uppseendeväckande än att något annat parti får vice talmansposten. Den åsikten tycker jag Fridolin kan hålla för sig själv.

Statsvetarprofessorn Jonas Hinnfors:

– Det har ett symbolisk värde för SD. Det ska vara en opolitisk funktion. Rädslan är väl att SD skulle politisera den, men genom att diskutera det på det här sättet politiserar man ju den själv. Det är ett dilemma.

ARTIKELN HANDLAR OM