"Som en krigszon" efter kraftigt skalv

Foto: Jerol Wepii/AP/TT
Ett raserat hus efter jordskalvet i Halagoli, Helaprovinsen, Papua Nya Guinea.
NYHETER

Hittills har 15 personer bekräftats döda i helgens jordbävning i Papua Nya Guinea. Men det kan vara betydligt fler dödsoffer, enligt en provinsguvernör.

Kommunikationen i landet har ännu inte återställts efter det kraftiga skalvet, som hade magnituden 7,5. Fortfarande försöker myndigheterna få en bättre bild av hur omfattande skadorna är. Det är svårt att ta sig fram efter flera jordskred och slukhål.

Människor har hittats döda under raserade hus i provinshuvudstad Mendi, bekräftar William Powi, guvernör i Southern Highlands, twittrar nyhetsbyrån AP. Hus har rasat både till följd av skalvet och i efterföljande jordskred.

Hjälp från Australien

William Powi säger till AP att jordskalvet har orsakat "katastrofal ödeläggelse" och att många invånare traumatiserats.

Tidigare har lokala medier rapporterat om över 30 dödsoffer, utan att siffran bekräftats officiellt. Från de värst drabbade områdena rapporteras det om förstörda vägar och broar och raserade byggnader.

Grannlandet Australien har skickat ett transportplan för att hjälpa till i sökarbetet och med logistik, efter en förfrågan av Port Moresby.

– Vi är ledsna att höra om rapporter om döda och att många skadats, säger Australiens utrikesminister Julie Bishop.

– Med tanke på den utmanande terrängen och hur otillgängligt området ligger förväntar vi oss att skadornas omfattning kommer att klarna under de närmaste dagarna.

"Som en krigszon"

En tjänsteman i Helaprovinsen säger till tidningen The National att det ser ut som en krigszon.

Premiärminister Peter O'Neill försökte nå Hela under tisdagen med helikopter men stoppades av dåliga väderförhållanden. Landets ekonomi är djupt beroende av intäkter från naturresurser och han säger att den tillfälliga stängningen av naturgas- och oljefält i landet kommer att bli kännbara.

Landet Papua Nya Guinea ligger på östra halvan av ön Nya Guinea, norr om Australien. Jordbävningar är vanliga, landet ligger längs den så kallade Eldringen i Stilla havet.