Nyheter

Ny attack i Gaza trots eldupphör

NYHETER

Klockan 9 på morgonen svensk tid inledde Israel ett ensidigt humanitärt eldupphör.

Bara minuter senare dödades ett barn och 30 personer skadades i en attack i Gaza stad.

Ett flyktingläger i Gaza stad attackerades bara minuter in i Israels sju timmar långa eldupphör. En åttaårig flicka dödades av vad ögonvittnen säger var en israelisk attack, men det har ännu inte bekräftats av israelisk militär.

Eldupphöret skulle pågå från klockan 9 till 16 svensk tid. Humanitära skäl, till exempel att palestinier ska kunna ta emot hjälpsändningar och flyktingar återvända till sina hem, låg bakom beslutet, enligt Israel.

Men eldupphöret gäller inte öster om staden Rafah vid gränsen till Egypten där israeliska soldater var inblandade i strider med palestinska motståndsmän, enligt armén, skriver nyhetsbyrån AFP

Avledande manöver

Innan eldupphöret trädde i kraft förklarade Hamas att de inte förväntar sig att Israel kommer att hålla löftet.

– Vi litar inte på detta eldupphör och uppmanar vårt folk att vara väldigt försiktiga, säger Hamas talesman Sami Abu Zuhri enligt AFP.

Han avfärdar åtgärden som ett sätt att försöka avleda uppmärksamheten från israeliska massakrer.

Senast förra veckan kraschade ett FN- och USA-medlat eldupphör, tänkt att vara i minst tre dygn, efter bara 90 minuter. Både Hamas och Israel beskyllde då varandra för att ha brutit mot överenskommelsen genom att skjuta först. Den här gången har Israel gjort klart att det avser att slå tillbaka om israeliska styrkor eller civilpersoner angrips, enligt CNN.

I ett uttalande undantar försvarsdepartementet också området öster om Rafah i södra Gaza, där israeliska operationer pågår. Landet genomförde ett angrepp vid en FN-skola i trakten på söndagen, och tio människor dödades.

FN-chefen rasar

FN-chefen Ban Ki-Moon fördömer det som ett "moraliskt övergrepp och en kriminell handling".

Även USA fördömer den israeliska attacken i hårda ordalag. Amerikanska UD:s taleskvinna Jen Psaki kallar den "skandalös".

Mark Regev, talesperson för Israels regering, säger att styrkorna vid tillfället siktade in sig på tre "militanta" i Islamiska Jihad. Han anser att de bör "hållas ansvariga om de förvandlar skolors närområden till krigszoner", rapporterar BBC.

Över 1 800 palestinier har dödats sedan Israel inledde sin militära offensiv i Gaza den 8 juli, enligt hälsodepartementet i Gaza.

Minst 64 israeliska soldater har dödats, liksom två israeliska civilpersoner och en thailändsk gästarbetare i Israel.

TT

ANNONS

Jämför el och sänk din elkostnad på några få minuter via Compricer nu!

Extern länk från Compricer

Jämför här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter