Rysk hackarliga stal en miljard lösenord

NYHETER

Säkerhetsföretag: "De står utanför lagen"

1 av 2

En kriminell rysk hackarliga har kommit över mer än en miljard hemliga inloggningsuppgifter från över 420 000 nätsajter.

– Det är det överlägset största säkerhetsintrånget vi någonsin sett, säger Alex Holden från säkerhetsföretaget Hold Security enligt USA Today.

Flera av nätsajterna som drabbats av intrång från denna kriminella ring av ryska hackare är bland de största och mest välkända i världen, enligt New York Times som avslöjat nyheten.

Det amerikanska säkerhetsföretaget Hold Security har enligt USA Today följt hackarligan i sju månader, men upptäckte först nyligen hur omfattande gruppens aktiviteter varit.

Hackarna ska ha stulit över 1,2 miljarder användarnamn och lösenord. De ska också ha lagt vantarna på mer än 500 miljoner epostadresser.

Chefen själv drabbad

De har gjort det genom att "injicera" skadlig kod för att stjäla databaser från 420 000 webbsajter, enligt Alex Holden, som är grundare och informationschef för säkerhetsföretaget som har sin bas i Milwaukee.

Han sa att det mest skakande var att hitta sina egna uppgifter bland de som stulits.

– Vi trodde först att de var typiska spammare, men de har blivit väldigt bra på att stjäla dessa databaser, säger han enligt USA Today.

De säger sig känna till hackarnas identiteter, men de "står utanför lagen" enligt Alex Holden.

Hemligt vilka som drabbats

Hold Security vill inte uppge vilka företag som har blivit hackade, men enligt experter som New York Times talat med är säkerhetsföretagets upptäckt trovärdig.

Hackarna ska inte ha sålt de stulna uppgifterna på nätet. De ska inte heller ha använt informationen till att skicka ut spam.