Svensk gav namn åt Bronx

1 av 2
NYHETER

Jonas Bronck från Sävsjö är svensken som gett namn åt stadsdelen Bronx i New York.

Nu firar hans hembygd att det är 375 år sedan han steg i land i Amerika.

År 1639 lämnade Sävsjösonen Jonas Bronck sitt hemland för Amerika. Som den första europén någonsin bosatte han sig i det som i dag är stadsdelen Bronx i New York.

Nästan 400 år efter att han flyttade till landet i väst har hans hembygd funnit en historisk koppling mellan Jonas Bronck och den amerikanska stadsdelen som han bodde i – den är uppkallad efter honom, skriver nyhetsbyrån AP.

På lördag firar Sävsjö att det är 375 år sedan Jonas Bronck steg i land i Amerika. Ett flertal av hans ättlingar i USA kommer tillsammans med representanter från Bronx och lokala tjänstemän att delta i en ceremoni, där ett monument av Broncks ska avtäckas till hans ära.

Tvist om rötter

Broncks rötter har enligt AP varit omdiskuterade i årtionden. På Färöarna hävdar man exempelvis fortfarande att han kommer därifrån, men nyligen slog historiker fast att han från svenska Sävsjö.

Enligt hemsidan jonasbronck.se föddes Jonas Bronck år 1600 i Komstad, en by utanför Sävsjö. Som ung utvandrade han först till Flensburg och därefter till Amsterdam i Holland.

Han blev så småningom sjökapten vid den holländska handelsflottan och när han var 38 år gammal, år 1638, gifte han sig med en holländsk flicka i Amsterdam. Året därpå, 1639, emigrerade de tillsammans till det dåvarande Nya Amsterdam i Amerika. Nya Amsterdam kom senare att bli New York.

Jonas Bronck blev förmögen och när han hade kommit fram till Amerika köpte han ett 274 hektar stort markområde av ursprungsbefolkningen, skriver jonasbronck.se.

Han byggde ett hus som han döpte till Emmaus och där medverkade han till tillkomsten av ett fredsfördrag med ursprungsbefolkningen, vilket man kan se på en tavla som har målats och som baserar sig på händelsen.

Blev egen stadsdel

Att Jonas Bronck härstammade från Småland upptäcktes för 35 år sedan av den irländske historikern G.V.C. Young, som gick grundligt tillväga med resor i Europa för att gräva i arkiv. Detta framgår på hemsidan jonasbronck.se, där den som är intresserad kan hitta mer information om den svenske Amerikaemigranten.

På hemsidan framgår det bland annat att namnet på området som Jonas Bronck köpte lever kvar genom en å som kallades Bronx river och hela området fick namnet The Bronx. I dag är det en egen stadsdel i New York med 1,3 miljoner invånare.