V:s hårda krav i budgetförhandling

1 av 2 | Foto: En regering med S och MP kan få stöd för sin budget av Vänsterpartiet.
– Det är möjligt att det här är ett sätt att hålla fler dörrar öppna utan att för den sakens skull byta linje, säger professor Johan Hinnfors.
NYHETER

Vänsterpartiet kan acceptera en S-MP-budget som inte sätter stopp för vinster i välfärden, hävdar Svenska Dagbladet i dag.

Men enligt vänsterledaren Jonas Sjöstedt har tidningen tolkat honom fel:

– Svenska Dagbladets analys är fel, säger Sjöstedt.

När SvD intervjuade Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt ackompanjerades utfrågningen av en analys av SvD:s politiske kommentator Göran Eriksson.

Göran Eriksson skriver: "Frågan om stopp för vinster i välfärden måste inte lösas för att Vänsterpartiet ska stödja en S-MP-budget."

”Vi har kopplat det till regeringsfrågan”, säger Sjöstedt till SvD.

"Vänsterpartiet deltar alltså inte i en regering som inte stoppar vinstintressen i välfärden. Men det låter på Jonas Sjöstedt som att man kan tänka sig att samarbeta med en sådan regering", skriver SvD:s Göran Eriksson.

Vänder sig mot tolkningen

Men Jonas Sjöstedt vänder sig mot den tolkningen. Han säger till Aftonbladet:

– Svenska Dagbladets analys är fel. Vi vill stegvis avskaffa de privata vinsterna i välfärden under nästa mandatperiod, och de första stegen ska tas redan i den statsbudget som tas i höst. Det gäller oavsett om vi sitter i en regering eller om vi lägger en gemensam budget med partier i en regering.

Han anser att SvD:s politiske kommentator har missuppfattat hans uttalanden:

– Vi kommer självklart att ta upp åtgärder mot vinster i välfärden i budgetförhandlingarna. De första stegen ska tas där.

ARTIKELN HANDLAR OM