Två nya ebolafall i Nigeria

NYHETER

Två nya fall av ebola har upptäckts i Nigeria.

De drabbade är de första som inte varit i direkt kontakt med amerikanen Patrick Sawyer, skriver AP.

Amerikanen Patrick Sawyer har tidigare pekats ut som spridare av smittan. Den 20 juli kollapsade Sawyer på flygplatsen i Lagos, Nigeria efter att ha rest från Liberia. Han tros ha smittat 11 personer, bland annat flera sjukvårdare, innan han dog.

De två nya fallen bekräftades av Nigerias näringsminister Onyebuchi Chukwu på fredagen. De var båda var gifta med de sjukvårdare som dog efter att ha vårdat Sawyer.

Nu har 14 ebolafall, inklusive de två nya, bekräftats i Nigeria. Enligt näringsminister Onyebuchi Chukwu har fem personer dött och fem har återhämtat sig. Fyra behandlas fortfarande på sjukhus i Lagos.

Pojke sköts under upplopp

Samtidigt rapporterar liberianska myndigheter att en ung pojke dött efter att ha skjutits av säkerhetspolis i slumområdet West Point, skriver AP. Området har spärrats av i ett försök att få stopp på smittan, sa liberianska myndigheter.

Informationsminister Lewis Brown sa under en radiointervju på fredagsmorgonen att pojken sköts till döds i onsdags i ett försök att få stopp på upplopp i slumområdet. Han meddelade också att myndigheterna planerar att kontakta pojkens anhöriga för att ”uttrycka sin sympati”.

West Point i Liberia har drabbats av flera upplopp och våldsamheter i samband med ebolaepidemin, som hittills dödat 576 personer i Liberia och sammanlagt 1350 personer i Västafrika.