Jubel för Nationella fronten på SD:s valvaka

Nerverna är på helspänn hos partierna.

Men redan innan det svenska resultatet presenterats hördes jubel på Sverigedemokraternas valvaka - när högerextrema Nationella frontens rekordsiffror rapporterades från Frankrike.

I kväll avgjordes det hur Sveriges 20 mandat i Europaparlamentet fördelas och nervositeten var påtaglig hos partierna.

Klockan 21:00 stängde vallokalerna. Samtidigt presenterades den första prognosen över valresultatet - och både Feministiskt initiativ och Sverigedemokraterna såg ut att knipa sju procent var. Samtidigt gick Miljöpartiet om Moderaterna - och spåddes bli näst största parti.  

Satsat på sig själv

Hur mandaten skulle fördelas blev klart först senare - men vissa kandidater var mer säkra än andra. På Sverigedemokraternas valvaka fanns toppnamnet Kristina Winberg tidigt på plats.

– Det har varit en lugn dag, jag har ätit frukost i lugn och ro och värvat nya väljare, sa hon. Winberg meddelade att det var nervöst, men hon såg fram emot valresultatet.

– Jag har bettat vid 8,7 procent. Det tror jag på, säger hon.

Nationella fronten möttes med applåder

Med på SD:s valvaka fanns även en något otippad gäst - en bäver.

Den var, enligt pressekreteraren Björn Söder, från partiets valfilm och representerade hur EU lägger sig i medlemsstaternas angelägenheter.

Kristina Winberg har tidigare inte velat uttala sig om vilka SD kommer att samarbeta med om de får mandat i parlamentet.

Men när nyheten om att högerextrema Nationella fronten hade fått rekordsiffror i Frankrike bröt både jubel och applåder ut bland deltagarna.

Även när siffrorna för brittiska Ukip och Dansk folkeparti presenterades applåderades det i lokalen.

Partiledaren Jimmie Åkesson säger till TT att NF:s resultat är "intressant", men vill inte berätta om SD ser ett framtida samarbete med partiet.

– Vi har inte landat där ännu. Det enda parti vi sagt hittills att vi är bekväma att arbeta med är Dansk folkeparti, säger han.

Publisert: