Nyheter

Hjälparbetare evakueras - ska ebolatestas

Av: 

Olof Svensson

Sebastian Hagberg

NYHETER

En kvinna som arbetat i Västafrika med ebolapatienter har evakuerats till Sverige efter en incident.

– Det har gått hål på hennes skyddsutrustning när hon behandlat en ebolasmittad patient, säger Mattias Frick, medicinsk koordinator på MSB.

Sent på söndagskvällen landade kvinna på Sturups flygplats och fördes vidare till sjukhus i Lund.

Kvinnan är hemmahörande i Lund och har under en tid varit hjälparbetare i Västafrika, skriver Sydsvenskan, som var först med nyheten.

I fredags inträffade en incident – som gör att hon evakueras till Sverige.

– Det har skett någon typ av incident som gör att det finns ökad risk för smitta. Som en försiktighetsåtgärd åker hon hem, säger Håkan Miörner, Region Skånes smittskyddsläkare.

Platshandske som gått sönder

Enligt MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, ska kvinnans skyddsutrustning gått sönder i samband med att hon vårdade en ebolasmittad patient. Enligt Sydsvenskan var det en plasthandske som gick sönder.

Sent på söndagskvällen landade kvinnan med flyg på Sturups flygplats.

– Personen transporteras nu till infektionsklinik där man kommer ta hand om personen, säger Mattias Frick.

Hon anlände Skånes universitetssjukhus i Lund strax efter klockan 00.30 och kommer att undersökas av infektionsläkare och få lämna prover.

– Vi följer de rutiner som Socialstyrelsen och Folkhälsomyndigheten tagit fram. Infektionsläkare gör en bedömning och rådgör med smittskydd. I det här fallet blir det förmodligen aktuellt att mäta temperaturen under tre veckor, säger Håkan Miörner.

Inget tecken på infektion

I vilket tillstånd är kvinnan nu?

– Jag har inte kunskap om det, mer än att hon är på väg hem. Hon ska inte ha något tecken på infektion, hon har inte feber, säger Håkan Miörner.

Skånes universitetssjukhus har beredskap att kunna ta hand om patienter med misstänkt ebola. Skulle det visa sig att patienten är ebolasmittad skickas denna till Linköping som har i uppdrag att vårda patienter med ebola, säger Håkan Miörner.

ANNONS

SISTA CHANSEN: Upp till 25 % på solskydd för alla hudtyper hos MEDS

Extern länk från MEDS

Beställ här

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter