Terrordådet i Paris (januari 2015)

”Båda var medvetna fanatiker”

Av: 

Britt Peruzzi

Josefin Westin

NYHETER

De hade barn och var tidigare kända hos polisen

Småkriminella som blev radikala.

Bröderna Kouachi som utpekas för massakern i Paris beskrivs som medvetna fanatiker.

Bröderna Chérif, 32, och Said Kouachi, 34, föddes i Parisstadsdelen 10:e arrondissementet av algeriska immigrantföräldrar.

Bara en bit från tidningen Charlie Hebdo där de i onsdags misstänks ha dödat tolv personer.

De blev tidigt föräldra­lösa. Chérif, också kallad Abou Issen, växte då upp på ett barnhem i Brittany.

Bröderna rökte hasch, ­och begick mindre brott, uppger Daily Mail.

Jobbade som pizzabud

Efter en kortare utbildning till idrottslärare flyttade Chérif och Said till Paris och blev inneboende hos en fransman som konverterat till islam. Chérif förändrades dramatiskt. Samtidigt som han jobbade som pizza­bud besökte han Adda’­wa-moskén i Stalingradkvarteren på Rue Tanger i Paris.

Där blev han influerad av jihadisten Farid Benyettou, som rekryterade islamistkrigare till den irakiska grenen av al-Qaida.

Togs av polisen 2005

Den yngre brodern började delta i böner, odla skägg och titta på jihadistfilmer, skriver Daily Mail.

Han skulle senare berätta i rätten att han påverkades av rapporterna om muslimska fångar som misshandlades av amerikanska trupper i Abu Ghraib-fängelset i Irak.

Chérif hade också tänkt bli en jihadist. Han skulle åka med 06.45-flyget från Paris till Syrien den 25 januari 2005.

I stället togs han av ­polisen.

Han satt i fängelse mellan 2005 och 2006 och dömdes senast 2008 till tre års fängelse för att ha deltagit i rekryteringen av jihadister till Irak.

Advokaten benämnde honom ”tillfällig muslim”:

- Han röker, dricker, har inget skägg och han har flickvänner.

Saknades bevis

Enligt tidningen Libération var han ”mer av en ­cannabismissbrukare än en islamist”.

Han släpptes ur fängelset efter bara 18 månader och återknöt kontakterna med extremister.

Chérif ska ha fotograferats av fransk underrättelsetjänst när han besökte terroristen Beghal i Murat i centrala Frankrike i april 2010, enligt Daily Mail.

Två månader senare greps han misstänkt för att vara inblandad i ett fritagningsförsök av islamisten Smain Ait Belkacem, dömd för att ha legat bakom attentatet mot metrostationen RER Musée d’Orsay 1995 där 30 personer skadades. Men släpptes i brist på ­bevis.

Fru och ett barn

Enligt Daily Mail uppger franska underrättelsekällor att bröderna kan ha lärt sig strida av al-Qaida i Jemen.

Chérif ska ha gift sig med sin fru i mars 2008 i nordvästra Paris. Enligt Daily Mail har de minst ett barn. Deras granne Eric Badday, 60, uppger enligt tidningen att Chérif försökte hjälpa honom med en trasig dörr för bara tre dagar sedan.

- Han hjälpte alltid äldre kvinnor med deras mat­varor, säger Badday enligt Daily Mail.

Hade två barn

Han ska ha bott i Gennevilliers norr om Paris i en ­lägenhet på fjärde våningen tillsammans med sin fru fram till dådet mot Charlie Hebdo.

Said uppges ha bott i staden Reims i norra Frankrike tillsammans med sin flickvän och två barn.

17 dödsoffer under terrorattacken

Clarissa Jean-Philippe, 27.

Polisen sköts till döds i förrgår i en förort till Paris. Clarissa Jean-Philippe hade bara jobbat som polis i 15 dagar när hon dödades. Hon tros ha skjutits av Amedy Coulibaly, som senare dödade fyra personer vid gisslandramat i en judisk matbutik.

Stephane ”Charb” Charbonnier, 47

Redaktör och tecknare. Levde sedan 2011 med livvakter efter kontroversiella publiceringar av Muhammedkarikatyrer. 2013 sattes han upp på en dödslista för ”brott mot islam” av al-Qaida-finansierade tidningen Inspire efter att ha varit redaktör för ett nummer där man skämtade om profeten Muhammed.

2012 greps en man i La Rochelle för att ha uppmanat människor på nätet att halshugga ”Charb”.

Georges Wolinski, 80

Tecknare som varit aktiv sedan 1960-talet. Född i Tunisien av judiska föräldrar. Hade tre döttrar. Välkänd Parisprofil:

– Han var en mycket bra man och en mycket bra tecknare. Alla här omkring kände honom och såg upp till honom för hans arbete, säger ett kafébiträde på gatan där han bodde, Rue Bonaparte.

Bernard ”Tignous” Verlhac, 57

Tecknare, publicerade sig i Charlie Hebdo och andra satiriska franskspråkiga tidningar. Började sin karriär på 1980-talet. Publicerade 2011 boken ”Fem år under Sarkozy” om den tidigare presidenten Nicolas Sarkozy som tecknaren ofta angrep i sina serier.
 

Jean ”Cabu” Cabut, 76

Chef över tecknarredaktionen. Började sin tecknarkarriär 1954, tjänstgjorde ett par år i det algeriska kriget men tecknade då också för olika tidningar. Arbetade därefter under många år på en rad magasin och tv-kanaler. Uppges ha varit den högst betalde serietecknaren i världen.
 

Bernard Maris, 68

Ekonom och journalist. Medverkade i Charlie Hebdo med en kolumn varje vecka och hördes regelbundet i fransk radio. Arbetade vid sidan av journalistjobbet som universitetslärare i Paris. Deltog ofta i tv-debatter där han gjorde sig känd för sitt motstånd mot globaliseringen.
 

Michel Renaud

Tillfällig gästredaktör inbjuden för att leda arbetet med ett nummer av Charlie Hebdo. Tidigare stabschef hos borgmästaren i den franska staden Clermont-Ferrand. Tros ha haft med sig en vän in på redaktionen, Gerard Gaillard, som överlevde genom att ligga på golvet.
 

Philippe ”Honore” Honoré, 73

Tecknare som publicerade sin första serieteckning som 16-åring. Publicerade flera böcker och bidrog regelbundet med material till Charlie Hebdo och var specialiserad på pussel.
 

Mustapha Ourad

Korrekturläsare. Uppväxt på ett barnhem i Algeriet och kom till Frankrike i 20-årsåldern. Hade nyss fått franskt medborgarskap. Drev ett eget företag för korrekturläsning med flera olika tidningar som kunder. Beskrivs som skicklig i sitt yrke, djupt litteraturintresserad och älskad av sina vänner.
 

Ahmed Merabet, 42

Polis som patrullerade det elfte arrondisementet när terroristerna slog till. Sköts ihjäl i en eldstrid på gatan utanför redaktionsbyggnaden. Lämnar efter sig en fru.

– Vi är alla extremt chockade, säger hans arbetsgivare i en kommentar.
 

Franck Brinsolaro, 49

Polis som tros ha varit Stephane Charbonniers livvakt. Lämnar efter sig en ung dotter.
 

Elsa Cayat

Psykoanalytiker som skrev krönikor i vartannat nummer av Charlie Hebdo. Publicerade flera böcker med bland annat kärleksrelationer som tema.
 

Frédéric Boisseau, 42,

Sodexoanställd som arbetade med fastighetsskötsel i redaktionsbyggnaden.

Fyra personer dödades vid kosherbutiken i Porte de Vincennes i östra Paris. Deras identiteter var i natt inte offentliggjorda.

Källa: The Guardian, The Independent, Daily Mail, France 3 Auvergne, Le Monde, Le Figaro, Daily Telegraph

ANNONS

Hemmatest Covid-19 Antigentest finns nu i lager med SNABB leverans.

Extern länk från Quicktest

Köp här

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Terrordådet i Paris (januari 2015)