Hultqvist om Kinberg Batras Nato-besked: "Inte aktuellt"

Som nyvald M-ledare signalerade Anna Kinberg Batra direkt att hon vill ta nästa steg mot ett svensk medlemskap i Nato.

Men enligt regeringen är det inte aktuellt att utreda förutsättningarna för att gå med i försvarsalliansen.

– Det är vi är inte beredda att göra, säger försvarsminister Peter Hultqvist (S).

När Anna Kinberg Batra i dag valdes till ny partiledare för Moderaterna gav hon direkt flera politiska besked i det linjetal hon höll på extrastämman i Solna. Ett av dem innebär att partiet försöker blåsa nytt liv i frågan om ett framtida svenskt medlemskap i försvarsalliansen Nato.

M har sedan länge ett stämmobeslut på att man är för ett medlemskap, men under Fredrik Reinfeldts tid som partiledare har man valt att inte driva frågan. Han uppgav då skälet att det inte är lönt om det inte finns en bred politisk enighet, vilket det inte gjort eftersom Socialdemokraterna är emot.

Anna Kinberg Batras besked, som kom dagen innan den årliga konferensen Folk och Försvar inleds i Sälen, innebär konkret att hon vill att förutsättningarna för ett medlemskap ska utredas i en studie.

– Vi behöver bygga säkerhet tillsammans med andra när vi har en så orolig omvärld och dessutom har ett spänt läge i vårt närområde. Vi måste ta nästa steg närmare Nato, säger hon.

Försvarspolitiken är sedan länge en fråga där det sker samtal över blockgränserna och samarbete i Försvarsberedningen. I den decemberöverenskommelse som nyligen slöts mellan regeringen och Alliansen slogs också fast att detta ska ske även i fortsättningen.

Regeringen är emot

Regeringspartierna Socialdemokraterna och Miljöpartiet är sedan länge motståndare mot ett medlemskap i Nato. Men inför de samtal mellan regering och opposition som ska föras framöver, bland annat under konferensen i Sälen, menar nu Kinberg Batra att det är viktigt att slå fast var M står i frågan.

– Jag förutsätter att regeringen är beredd att ta nästa steg i den här frågan, till exempel en studie, säger hon.

Inom Alliansen är Folkpartiet högljudda förespråkare av ett medlemskap medan Kristdemokraterna, precis som Moderaterna, vill utreda frågan. Centerpartiet är däremot emot ett medlemskap i dagsläget.

Hultqvist: "Vi är inte beredd att utreda"

Enligt försvarsminister Peter Hultqvist (S) är det fortfarande inte aktuellt utreda frågan.

– Vi har ju sagt i vår regeringsförklaring att vi inte avser att gå med i Nato. Jag har dessutom tidigare gett besked om att vi inte är beredda att tillsätta någon Nato-utredning, säger han.

Han lyfter fram att den alliansfrihet som Sverige drivit länge har gagnat landet väl.

– Världen behöver alliansfria länder som kan prata med olika partner utan att det ska finnas några avgörande spänningslägen.

Enligt Hultqvist ska alliansfriheten användas som bas när det gäller militärt samarbete med de nordiska länderna, baltländerna och Nato.

– Det tror vi är den klokaste vägen att gå nu med anledning av det geografiska läge Sverige har.

Publisert: