Krokodilgalla i öl – 56 döda och hundratals förgiftade

avJulia Wågenberg

Publicerad:

Öl spetsad med krokodillgalla.

Det tros ha blivit 56 människors död.

På en begravning under lördagen i Maputo i Mozambique dracks landets nationalöl. Den kallas pombe och är gjord av hirs- eller majsmjöl.

Nu misstänker hälsomyndigheter i landet att ölen förgiftats av något som inte är en av de vanliga ingredienserna – krokodilgalla. Det slutade med död, skriver nyhetsbyrån AP.

Omkring 200 personer har vårdats eller vårdas fortfarande på sjukhus för förgifitning. 56 personer, som druckit ölen, ska ha dött.

Förgiftad av begravningsgäst

Drycken tros ha blivit förgiftad under begravningen, som var i lördags. De gäster som drack ölen på förmiddagen blev nämligen inte sjuka.

Det har däremot de som intog den under eftermiddagen. En tes, som myndigheterna har, är att en av besökarna förgiftade ölen medan övriga gäster var på kyrkogården.

Bryggaren död

Bland de döda, skriver AP, finns den kvinna som ska ha bryggt ölen.

Händelsen beskrivs som en katastrof. Fler tros bli drabbade. Provinsen saknar de nödvändiga resurser som krävs för att hantera situationen.

Prover från blod och öl ska testas, men det kan bli svårt att genomföra enligt Carle Mosse som är provinsens hälsoansvarige.

– Vi har inte kapacitet att testa proven, säger hon enligt AP.

Publicerad: