Miljöpartiet

Göran Persson: ”MP bedriver trofépolitik”

Av: 

Erik Melin

NYHETER

Miljöpartiet har blivit ett ”rött skynke för de borgerliga”.

Det säger Göran Persson som menar att det beror på MP:s politik.

– Stoppa Förbifarten, stänga Bromma eller avveckla ett kärnkraftverk. Den där typen av pubertal trofépolitik, säger han till SVT:s Agenda.

Den tidigare statministern Göran Persson tycker att extravalet blir en slags rening som ger de två största partierna, Socialdemokraterna och Moderaterna, möjligheter att söka nya samarbetskonstellationer.

Efter valet i september gjorde Stefan Löfven klart att han inte tänkte ha med Vänsterpartiet i regeringen. Men de borgerliga partierna har också riktat skarp kritik mot Miljöpartiet, något som överraskar Göran Persson och som han tror också kan ha kommit oväntat för Löfven.

– Jag tror aldrig han trodde att Miljöpartiet skulle vara ett rött skynke för de borgerliga, som klarade förra mandatperioden genom ett samarbete med Miljöpartiet. Det kom nog som en överraskning, säger han till SVT:s Agenda.

”Argument mot MP och Löfven”

Göran Persson menar att de borgerliga partiernas syn på MP beror på att de bedriver en ”trofépolitik”.

– Stoppa Förbifarten, stänga Bromma eller avveckla ett kärnkraftverk. Den där typen av pubertal trofépolitik.

Han menar att Miljöpartiets politiska motståndare har kunnat erövra troféfrågorna, vilket gjorde dem till argument mot Miljöpartiet sjävt och därmed också mot Stefan Löfven.

– Även om Löfven alltid har varit för Förbifarten.

”Borde samarbeta med M”

Den tidigare S-ledaren säger också i intervjun att Socialdemokraterna och Moderaterna bör samarbeta, i stället för att S söker stöd hos Folkpartiet och Centerpartiet.

– Det vore konstigt om man inte skulle kunna hitta en uppgörelse med dem om skatterna exempelvis. Eller en vettig diskussion om hur Sverige ska delas in i kommuner i framtiden. Eller föra ett samtal med dem om hur försvaret ska se ut. Det borde gå att göra, säger han till SVT.

ANNONS

50% REA hos Åhléns! Se till att fynda dina favoriter från välkända varumärken.

Extern länk från Åhléns

Shoppa här!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Miljöpartiet

Göran Persson