Terrordåden i Köpenhamn

Släpptes ur fängelset för två veckor sedan

Av: 

Anders Munck

Victor Stenquist

NYHETER

Omar Abdel Hamid El-Hussein är mannen bakom terrordåden i Köpenhamn.

Innan han sköts till döds hann 22-åringen döda två civila och skada fem polismän.

Här i Mjølnerparken tog jakten slut.

Det är bara två veckor sedan han släpptes ur fängelset.

Omar Abdel Hamid El-Hussein hade knivskurit en 19-åring, ett av flera våldsbrott han gjort sig skyldig till.

I förrgår skulle nästa våldsdåd ske – den här gången med dödlig utgång.

Vid 15.30 öppnade någon plötsligt eld genom ett fönster på kulturhuset Krudttønden i Østerbro i Köpenhamn med ett automatvapen. Allt tyder på att det var Omar Abdel Hamid El-Hussein. Tre poliser skadades av de upp emot 40 skotten.

Sköt ihjäl 55-åring

I en föreläsningssal i kulturhuset fanns bland andra konstnären Lars Vilks, som liksom de andra i salen klarade sig oskadd.

– Först utbröt panik, sen kröp folk ner under borden, säger han.

På väg därifrån sköt terroristen ihjäl dokumentärfilmaren Finn Nørgaard, 55.

Sedan lämnade 22-åringen platsen i en kapad flyktbil.

Den dumpade han sedan för att ta en taxi till ett flerfamiljshus i Mjølnerparken på Nørrebro.

Jakten drog i gång direkt och polisen slog en järnring runt Köpenhamn. Under kvällen gick de ut med en efterlysning och en bild på 22-åringen. Polisen lyckades spåra taxichauffören och fick fram adressen där föraren släppt av attentatsmannen. Via övervakningskameror kunde de se hur Omar Abdel Hamid El-Hussein anlände i taxin klockan 16.15 och lämnade huset igen 16.37.

På kvällen satte polisen adressen under hård bevakning.

Nästa gång Omar Abdel Hamid El-Hussein gav sig till känna vid ettiden på natten inträffade en ny skottlossning. Den här gången vid en synagoga på Krystalgade i centrala Köpenhamn där det pågick en bat mitzva med 80 gäster.

Flera källor uppger till den danska tidningen Politiken att Hussein spelade full för att undvika att dra uppmärksamhet till sig. Vittnen säger att han raglade fram som en berusad innan han öppnade eld.

– Gärningsmannen kräktes innan han inledde angreppet. De poliser som fanns på plats trodde därför först att det rörde sig om ett fyllo, säger Jeppe Jul, talesperson för Judiska samfundet i Danmark, till Dagens Nyheter.

Förhindrade troligen en massaker

Terroristen sköt den 37-årige församlingsvakten Dan Uzan till döds. Två poliser skadades vid skottväxlingen. Troligen förhindrade poliserna och vakten en massaker.

– Jag vågar inte tänka på vad som hade hänt om han hade tagit sig in, säger församlingens ordförande Dan Rosenberg Asmussen till Ekstrabladet.

Strax före fem på morgonen – drygt 13 timmar efter första skjutningen – dök Omar Abdel Hamid El-Hussein plötsligt upp vid huset i Mjølnerparken.

Poliserna som bevakat bostaden gav sig då till känna och ropade till honom – då öppnade 22-åringen eld. Men poliserna sköt tillbaka och Omar Abdel Hamid El-Hussein dog. 

Han hade då två pistoler på sig.

I lägenheten låg ett använt automatvapen kvar.

ANNONS EXTERN LÄNK

Samla dina lån och krediter till bättre ränta med Advisa.

Advisa

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Terrordåden i Köpenhamn

ÄMNEN I ARTIKELN

Terrordåden i Köpenhamn

Köpenhamn