Kakan: Hatet tär oerhört mycket
Publicerad 2015-02-11
Radioprofilen Karin ”Kakan” Hermansson, 33, är van vid att ständigt utsättas för hat på Flashback.
Allt detta drabbar också hennes nära vänner och familj om de går in och läser.
– Hatet tär så oerhört mycket, säger hon.
Karin Hermansson är programledare för Morgonpasset i P3 och har tidigare jobbat med en rad olika program både i radio och TV. Hon var bland annat sidekick åt Pär Lernström i Idol 2013.
Hon har en längre tid tvingats leva med kränkningar på Flashback där det också har startats speciella diskussionstrådar enbart om henne.
När Aftonbladet berättar om lantbruksarbetaren, en av alla män som gömmer sig bakom anonyma användarnamn och sprider hat, säger hon:
– Oj, behöver jag vara rädd för den här personen?
Blivit hårdhudad
Men speciellt rädd är hon inte efter allt hon har fått utstå. Hon har med tiden blivit alltmer hårdhudad.
– Jag är jättevan vid näthat och hot men jag går inte in på Flashback och läser. Jag orkar inte det, det nog med att vara den personen jag är och jobba på Sveriges radio, säger hon.
Hon märker att skriverierna ökar efter att hennes program har sänts:
– Varje gång jag jobbar så får jag hat. Och hat är inte olagligt, det är bara hot som är olagligt. Men det tär så oerhört mycket.
Hon tycker att det känns extra jobbigt eftersom det inte bara är hon själv som drabbas.
– Varje gång jag läser det så tänker jag att min mamma, pappa, syster och min flickvän kan läsa det och det är jävligt jobbigt för dem. Till slut blir det en norm. Man har läst det så många gånger att det inte blir något konstigt längre.
”Borde sluta lyssna”
Hon har fram tills nu inte haft någon aning om vem det är som har skrivit de kränkande inläggen.
– Det första jag tänker är att han är en vanlig kille.
När Aftonbladet berättar att mannen irriterat sig på henne efter att lyssnat på henne i radion och därefter skrivit att han drömmer om att spränga henne, säger hon:
– Istället för att lägga ner massa tid på att tänka på hur han skulle vilja mörda mig, borde han sluta lyssna och återgå till jobbet.
”Det handlar om kvinnohat”
Karin Hermansson menar att hatet är ett strukturellt problem som drabbar kvinnor, antirasister och hbtq-personer. Hon efterlyser instanser för att ta tag i problemet som nu funnits i flera år.
– Det här är mitt liv. Det handlar om rent och skärt kvinnohat. Så här bemöts kvinnor och feminister 2015 i Sverige.