Genfynd förbryllar i intrikat mordhistoria

Hur och varför dog åklagaren Alberto Nisman?

I Argentina spekuleras det i att presidenten har med det hela att göra.

Nu skapar ett dna-fynd ytterligare frågetecken i fallet.

Åklagaren Alberto Nisman höll i utredningen av bombattentatet mot ett judiskt kulturcentrum i Buenos Aires 1994. 85 personer dog i det som är Argentinas blodigaste terroristattack. 2006 riktade Nisman formella anklagelser mot iranska tjänstemän för att stå bakom attacken som sedan utförts av militanta Hizbollah.

Skott i pannan

Den 16 januari släppte Nisman en rapport i vilken har anklagade Argentinas president Cristina Fernández de Kirchner och utrikesminister Hector Timerman för att ha tystat ner och dolt Irans iblandning i attentatet.

Den 18 januari hittas åklagaren död i sin bostad. Med ett skott i pannan ligger han i badrummet, vid sidan om honom en pistol, skriver bland andra CNN.

Litade inte på polisen

Dödsfallet har sett ut som ett uppenbart självmord men kopplingen till rapporten gör att många tvivlar. Bara ett par timmar efter sin död, den 19 januari, skulle Nisman presentera nya fakta i terrormålet inför den argentinska kongressen.

Dagen innan hade han lånat en pistol av en vän. Han litade inte på att polisen skulle skydda honom. Det var den pistolen som hittades bredvid honom.

Vänner till Nisman har sagt att han absolut inte var personen som de trodde kunde begå självmord och många tror att det ligger en hund begraven. Så även president Cristina Fernández de Kirchner. I ett brev tre dagar efter dödsfallet skriver hon att hon är övertygad om att det inte var ett självmord.

Hoppas på genspåret

Nu kommer ytterligare en detalj som lär spä på spekulationerna kring det mystiska dödsfallet.

I Alberto Nismans lägenhet har dna från en andra person hittats. Nu hoppas utredare att genspåret ska sprida nytt ljus i fallet. Man kommer nu gå igenom alla de personer som besökt Nisman, förhöra och ta dna-prov från dem, rapporter the Guardian.

Tidigare i februari förhördes den före detta storspionen Antonio Stiusso, som bistått Nisman i dennes utredning om terrordådet 1994, om åklagarens död.

Publisert: