Dom i ”American sniper-fallet”

1 av 5
NYHETER

Chris Kyle sköt ihjäl 160 människor under Irakkriget.

Hemma i USA sköts prickskytten ihjäl på en skjutbana när han hjälpte traumatiserade veteraner.

I natt kom domen mot mördaren Eddie Ray Routh – livstids fängelse.

Prickskytten Chris Kyle ska vara den dödligaste krypskytten i USA:s militärhistoria. Han uppges ha dödat minst 160 människor under fyra vändor i Irakkriget.

Efter att ha avslutat sin karriär som soldat 2009 skrev han den självbiografiska boken ”American sniper”. Han arbetade också med att hjälpa krigsveteraner med posttraumatiska stressyndrom att försöka återvända till livet på hemmaplan.

Men i början av 2013 tog berättelsen om Chris Kyles liv slut, då han själv sköts ihjäl på en skjutbana i Texas av före detta marinkårssoldaten Eddie Ray Routh, 27.

Chris Kyle och vännen Chad Littlefield åkte till skjutbanan tillsammans med Routh. När de var framme sköt 27-åringen ihjäl de båda andra männen på nära håll.

Eddie Ray Rouths försvarare uttryckte i början av rättegången utfallet kan påverkas av filmen ”American sniper”, baserad på Chris Kyles bok och regisserad av Clint Eastwood, som är en av de mest sedda biofilmerna i USA, enligt CNN.

Eftersom Eddie Ray Routh erkänt handlade rättegången enligt experterna och försvaret främst om hans mentala hälsa. Något åklagaren inte höll med om:

– Det här handlar inte om galenskap. Det är bara ett kallt kalkylerat mord, säger åklagaren Jane Starnes vid sin slutplädering, enligt CNN.

I natt kom domen.

Efter 2,5 timmars överläggning fann juryn Routh skyldig.

Eddie Ray Routh döms till livstids fängelse.

ARTIKELN HANDLAR OM

USA