Miljöpartiet sätter ner foten om Saudiavtalet

avJohn Granlund, Pär Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: JERKER IVARSSON
Carl Schlyter, ordförande i riksdagens EU-nämnd och en av MP:s tyngre riksdagsledamöter

Stockholm/berlin. Det blåser upp till strid inom regeringen kring Saudiavtalet.

Nu sätter Miljöpartiet ner foten och säger att enda alternativet är att säga upp avtalet.

Statsminister Stefan Löfven (S) vill inte avslöja vad han tycker i frågan.

Socialdemokraterna uppger officiellt att frågan om Saudiavtalets framtid bereds och att inget ännu är bestämt. Men internt finns det meningsskiljaktigheter på högsta nivå om avtalet ska omförhandlas eller sägas upp.

Nu går regeringspartnern Miljöpartiet ut och slår fast att det finns bara en väg att gå - trots att förhandlingarna pågår för fullt mellan de två partierna.

– Det ska brytas. Det avtal som syftar till att utbilda Saudiarabiens militärer, öka deras kunskap om telekrigföring och signalspaning, något som kan användas internt för att stoppa oppositionella och för att bibehålla förtrycket mot kvinnor, säger Carl Schlyter, ordförande i riksdagens EU-nämnd och en av MP:s tyngre riksdagsledamöter.

Vill inte kompromissa

Han säger att det inte är en fråga som partiet kan kompromissa kring.

– Vi har visat tycker jag sen vi gick med i regeringen att vi kan kompromissa om nästan allt. Men ibland är det enda alternativet att räta på ryggraden och låta principerna råda. Sverige ska vara ett trovärdigt land som står upp för en feministisk utrikespolitik, säger Carl Schlyter.

På frågan hur långt Miljöpartiet är berett att gå för att få sin vilja igenom, om frågan är en kabinettsfråga som kunde fälla regeringen, säger han:

– Man kan inte kompromissa om de absolut mest grundläggande idealen man har. Det finns inga mellanlägen. Antingen har man ett militärt avtal eller så säger man upp det.

Vill ha en debatt

Statsminister Stefan Löfven (S) sa tidigare under dagen vid ett statsbesök i Tyskland, Berlin, om Saudiavtalet framtid:

– Det är helt okej att ha olika uppfattningar om detta, jag tycke det är bra. Det är en sådan debatt vi ska ha i Sverige. Regeringen förbereder hur vi ska fatta beslut i frågan och vi har beredningsarbete kvar att göra, säger han.

I en riksdagsdebatt i januari sa Stefan Löfven att avtalet ska förhandlas om och att "det finns delar i avtalet som vi mycket väl kan stå för". Trots det ville statsministern under onsdagen inte svara på frågan vad han själv tycker i frågan numera.

– Vi håller på och bereder ärendet. Man måste ta reda på alla fakta, alla olika perspektiv, därefter fattar man beslut, sa han.

Frågan ska diskuteras på VU senare i veckan. Hur viktig blir den diskussionen?

– Det är viktigt med alla typer av diskussioner när man förbereder ett beslut. Så det är klart att alla diskussioner är viktiga, även i vårt parti, ja.

Publicerad: