Nyheter

Björklund om kritiken: Jag har ett starkt stöd

Av: 

Erik Melin

NYHETER

Folkpartiets ledare har fått utstå hård kritik från toppnamn i partiet.

Men Jan Björklund tar stormen med ro.

– Det är inget märkligt att folk blir upprörda, vi har en öppen debatt i vårt parti. Men jag beredd att förnya partiets politik inför 2018, säger han i SVT:s Agenda på söndagskvällen.

Den senaste tiden har det stormat rejält kring Jan Björklund. Det hela började med en debattartikel i DN där FP-ledaren och tre andra från partiet menade att man vill se förändringar i integrationspolitiken, bland annat med försörjningskrav för anhöriginvandring.

Samma dag riktade partistyrelsens Frida Johansson Metso hård kritik mot förslagen och Björklund, som vägrade att ta en debatt med sin partikollega. Birgitta Ohlsson ska förra fredagen ha gått till attack mot Björklund angående förslagen, under ett möte med partistyrelsen. Även FP-toppen Cecilia Wikström har varit kritisk och tydligt sagt att hon inte ställer sig bakom förslagen.

Under söndagens Agenda i SVT menade Jan Björklund att det är helt naturligt att alla inte kan tycka samma sak inom ett parti.

– Det är inget märkligt att folk blir upprörda, vi har en öppen debatt i vårt parti. Men jag beredd att förnya partiets politik inför 2018. Ska vi vinna valet då så måste vi förnya oss, det går inte att gå till val med samma politik som vi förlorade med nu senast, säger han under programmet.

I slutändan är det dock inte han som avgör, menar han.

– Vi måste ge nya svar på nya samhällsutmaningar. Jag är beredd att ta ansvar för det men det Folkpartiets medlemmar som avgör.

'Måste komma i arbete'

Björklund slår dock tillbaka mot anklagelser om att han skulle vilja verka för ett mer stängt Sverige.

– Jag är för öppenhet och humanism. Jag avskyr intolerans och är för att ta emot flyktingar. Men det är inte ett värdigt mottagande att så många hamnar i utanförskap. Därför tycker jag att det är viktigt att se till att fler hamnar i jobb.

Ett av förslagen som fördes fram i debattartikeln var att permanent uppehållstillstånd endast ska ges efter att en person skaffat sig jobb.

– Det blir ett viktigt incitament för att få de här människorna i arbete, säger Jan Björklund och fortsätter:

– Men syftet är inte att färre ska komma hit. Europa och Sverige måste vara beredda på att att ta emot de människor som flyr från ett krig.

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför lån med Advisa - låna pengar enkelt och sänk din ränta

Advisa

Publisert: