En av dem kan vara journalistmördare

avKenan Habul

1 av 18
Tre män – en rappare, en datahacker och en "jihadistrekryterare” – pekas ut som misstänkta.

Genom röstanalyser försöker brittiska myndigheter hitta den person som högg huvudet av journalisten James Foley.

Tre män – en rappare, en datahacker och en "jihadistrekryterare” – pekas ut som misstänkta, enligt brittiska medieuppgifter.

Amerikanske journalisten James Foley avrättades framför en tv-kamera. Propagandaklippet spreds sedan på nätet.

Abdel-Majed Abdel Bary, 23, föredetta rappare från London, Abu Hussain Al-Britani, 20, datahacker från Birmingham, och Abu Abdullah al-Britani, i 20-årsåldern, från Portsmouth, är de tre huvudmisstänkta.

Samtliga tre tros befinna sig i den syriska staden Raqqa, terrorsekten IS ”huvudstad”. Någon av dem kan vara ”John”, den person som mördade den amerikanske journalisten, tror den brittiska säkerhetstjänsten MI5, skriver Daily Mail.

De tre utpekade pratar på samma sätt och har liknande röst som den som hörs i videon där mordet på journalisten förklaras vara hämnd för USA:s attacker, enligt tidningen The Sun.

Poserar med avhugget huvud

Rapparen Abdel-Majed Abdel Bary lämnade sitt hem i västra London, värt över tio miljoner kronor, och åkte till Syrien. ”För Allahs skull”, som han skrev. På ett foto poserar han med ett avhugget huvud från en syrisk soldat.

Abu Hussain al-Britani ska leda cyberattacker mot brittiska kändisar och banker i hopp om att förse terrorgruppen med pengar.

Abu Abdullah Al-Britani pekas ut som den som försöker rekrytera jihadister via olika sociala medier.

Kan skärpa lag

Samtidigt som polisen förbereder sig att genomsöka flera hem i jakt på mördarens identitet har den brittiska inrikesministern Theresa May sagt att lagen eventuellt ska skärpas för att mota bort hotet från extremisterna. Extremistgrupper kan förbjudas och radikala imamer kan komma att stoppas från att predika hat. May hotar även med att frånta naturaliserade britter deras medborgarskap om de åker ut i krig.

IS har utropat ett internationellt kalifat.

Sprider skräck i landet

 I början av juni tar Islamiska staten, IS – tidigare ISIS, kontroll över städerna Samarra, Mosul och Tikrit i Irak. Under sommaren ­vinner IS fler militära framgångar i norra Irak och de utropar ett internationellt kalifat. Irakiska regeringsstyrkor och militärer flyr hals över huvud när IS ­rycker fram.

Läget förvärras i augusti när tiotusentals yazidier flyr till Sinjarberget i norra Irak efter att ha ­jagats av IS. De som över­lever vittnar om massmord och svält.

Den 8 augusti genomför USA flygangrepp mot IS i närheten av staden Arbil i Irak.

Totalt har IS tvingat 1,2 miljoner människor på flykt.