Nytt aggressivt fästingvirus hittat

Av: Olof Svensson

Publicerad:
Uppdaterad:

"Blir sjukare, kan leda till högre dödlighet"

Ha koll så du undviker att bli biten av en fästing. Undersök huden morgon och kväll. Ju snabbare du tar bort en fästing, desto lägre risk att drabbas av infektioner.
Ha koll så du undviker att bli biten av en fästing. Undersök huden morgon och kväll. Ju snabbare du tar bort en fästing, desto lägre risk att drabbas av infektioner.

Fästingar med ett nytt tbe-virus kan vara på väg till Sverige.

Viruset påminner om det fruktade och dödliga Hypr som spreds i Tjeckoslovakien på sjuttiotalet.

– Det är oroande. Det är väldigt aggressivt och orsakar aggressivare sjukdomar, säger Magnus Johansson, forskare vid Örebro universitet.

Forskare har hittat ett helt nytt Tbe-virus i fästingar. Viruset är sannolikt mer aggressivt än det vi är vana vid.

– Du blir sjukare om du får ett fästingbett och det kan leda till högre dödlighet, säger Magnus Johansson, forskare vid Örebro universitet och Södertörns högskola som leder projektet.

Spreds i Tjeckoslovakien

Viruset upptäcktes i södra Norge. När forskarna kartlade arvsmassan insåg de att den var nästan identiskt med ett annat, mycket fruktat, Tbe-virus.

– Det är mycket likt Hypr, ett aggressivt och dödligt fästingvirus som spreds i Tjeckoslovakien på sjuttiotalet. Det mesta talar för att det här är mer aggressivt än det vi är vana vid, säger Magnus Johansson.

Tbe kan orsaka inflammation i hjärnan och den som drabbas kan få hög feber och svår huvudvärk. Dödsfall förekommer men risken är mycket liten i Sverige.

Fästingar som bär på den vanliga varianten av tbe finns främst i Stockholm, Södermanlands och Uppsala läns kusttrakter.

Forskare är oroade

Men på senare år har den vunnit ny mark och finns numera bland annat i Västra Götaland och stora delar av Småland.

– Det är helt klart att viruset sprider sig till nya riskområden, säger Magnus Johansson.

Det vaccin som skyddar mot den vanliga varianten hjälper även mot det nya aggressiva viruset. Om man redan drabbats av tbe och blivit immun kvarstår även immuniteten.

Forskarna är ändå oroade över upptäckten.

– Ju mer viruset sprids desto mer ökar risken för att man bli sjuk. Om den här mer aggressiva formen etablerar sig här är det oroande. Framför allt är det viktigt att ta fram framtida botemedel, säger Magnus Johansson.

I dag finns det inga botemedel mot tbe.

Publicerad: