Slutet nära för kraftiga dammsugare i EU

avErik Melin

EU vill att det ska sugas med mindre energi i medlemsländerna.

Därför blir högeffektsdammsugare förbjudna från 1 september.

Dammsugare med effekt över 1 600 watt blir snart förbjudna i EU.

Vill du köpa en riktig värsting till dammsugare är det dags att slå till nu. Om en dryg vecka blir det nämligen totalstopp för tillverkare och leverantörer att producera eller importera dammsugare med en högre effekt än 1 600 watt, rapporterar BBC News.

De nya reglerna träder i kraft 1 september

Den brittiska public service-kanalen skriver att direktivet från EU kritiseras av flera konsumentgrupper i Storbritannien – många av de dammsugare som fått toppresultat i konsumenttest har en högre effekt än 1 600 watt.

Tillverkare har dock redan anpassat sig till de nya sugreglerna och har nya, mer energieffektiva, modeller på gång.

Det nya direktivet gör också att tillverkare måste sätta en energiförbrukningsmärkning på sina dammsugare. Apparaterna ska graderas från A till G. I de tester som ska avgöra graderingen analyseras maskinernas förmåga att suga upp skräp från olika ytor och hur mycket damm som släpps ut från dammsugarna.

Snart strängare regler

Tillverkaren Dyson kritiserar EU:s direktiv och menar att det bortser från att 126 miljoner dammsugarpåsar och filter hamnar på soptippar runt om i EU varje år. Den nya märkningen tar inte hänsyn till hur mycket påsarna påverkar miljön.

För den som tycker att EU-direktivet är negativt väntar ännu värre huvudvärk. Från och med 1 september 2017 får dammsugare inte ha en högre effekt än 900 watt.