Lägstalöner höjs för poliser

NYHETER

De har protesterat, förhandlat och kampanjat.

Nu höjs polislönerna.

– Det är en facklig seger, säger Polisförbundets ordförande Lena Nitz.

Poliser över hela landet gjorde gemensam sak för att visa sitt missnöje. Bland annat manifesterade hundratals lediga poliser på runt 70 olika platser i Sverige för att protestera mot låga löner och dålig löneutveckling.

Lägstalönen höjs

Avtalsperioden är på tre år och den första förhandlingen hölls i i våras. I juni meddelade en lönenämnd att ingångslönen fortsatt skulle ligga på 21 300 kronor i månaden och beslutet togs emot med stor ilska.

I dag kom ett betydligt mer positivt besked: Polisförbundet och Rikspolisstyrelsen har skrivit på ett löneavtal som innebär att lägstalönen höjs.

Nyexaminerade och andra poliser som i dag tjänar under 24 100 kronor kommer från och med den 1 oktober i år att tjäna 24 500 kronor. En löneökning för de lägst avlönade med runt 15 procent, skriver Polisförbundet i ett pressmeddelande.

Dessutom finns också lönehöjningar om 400 kronor för övriga poliser med i avtalet.

Ett år senare, 1 oktober 2015, ska nästa lönerevision ske och utrymmet för löneökningar vid de förhandlingarna är satt till som lägst 2,5 procent för kollektivet.

Når målet

Målet från förbundets sida har varit att få upp lägsta lönen till 25 000 kronor i månaden. Något man enligt ordförande Lena Nitz kommer att nå med det tredje revisionstillfället om drygt ett år.

– Det är en facklig seger att vi fått till den här uppgörelsen. Medlemmarnas engagemang har varit avgörande för att vi kunnat nå kampanjmålet, säger hon.

Lena Nitz menar att det är ett lyft för samtliga poliser att lägstalönen höjs.

– Det är ett stort och vitkigt första steg till att löneutvecklingen för svensk polis ska bli bra i framtiden. Nyexaminerade kommer i framtiden gå in på högre nivå och resten av löneutvecklingen kommer att flyttas med, säger hon.

Aftonbladet erfar att en del poliser som jobbat i flera år och som i och med höjningen får ungefär samma lön som nya poliser är fortsatt missnöjda.

– Jag har också hört dom rösterna och jag kan förstår det på ett sätt, men när man ska uppvärdera polisyrket måste man börja någonstans. Det här kommer vara grundbulten i en stabil löneutveckling för alla poliser, säger Lena Nitz.

”Kan inte ta allt på en gång”

Hon fortsätter:

– Sedan kommer nästa steg och då får vi titta på dem, men man kan inte ta allting på en gång och det är jätteviktigt att komma ihåg.

Rikspolischef Bengt Svenson är glad att man nått en lösning för de med lägst löner.

– Med prioriteringen att höja de lägsta lönerna har det samtidigt varit viktigt för mig att även övriga poliser får en löneökning, säger han i ett pressmeddelande.

Vidare skriver man: "Rikspolisstyrelsens inriktning har hela tiden varit att höja de lägsta lönerna, men på ett sätt som är ansvarfullt i förhållande till det centrala löneavtalet, polisens ekonomiska ramar och övriga polisers löneutveckling".

Polisförbundet har planerat att ha en manifestation för lönerna i Kungsträdgården i Stockholm på söndag. Den kommer att genomföras som planerat.