Frias för mord på farfar

NYHETER

Advokaten: Det var väntat

Foto: Polisens tekniker vid villan.

25-åringen dömdes i januari i år till 16 års fängelse för mordet på sin farfar.

Nu har han friats i hovrätten.

Den 73-årige mannen hittades mördad i sin villa utanför Hallsberg i juli 2013, efter att han varit på ett födelsedagskalas hos en anhörig. Polisen hittade en blodig hammare i hallen och inledde en förundersökning gällande mord.

Misstankarna riktades snabbt mot mannens sonson, som då hade lämnat landet och åkt till Sydafrika.

Den nu 25-årige mannen häktades i sin frånvaro. Han förklarade att han ville komma till Sverige för att inställa sig hos polisen, men det dröjde på grund av byråkratiska problem.

Under vistelsen i Sydafrika intervjuades 25-åringen av Aftonbladet och hävdade att han var oskyldig till mordet.

Under rättegången nekade han till anklagelserna, men tingsrätten ansåg att han var skyldig och dömde honom i januari i år till 16 års fängelse för mordet.

Domen överklagades till hovrätten.

Släpptes innan domen

Göta hovrätt ändrade tingsrättens dom och friade 25-åringen från misstankarna. Den friande domen meddelades i dag, men 25-åringen släpptes på fri fot för två veckor sedan, i samband med sista förhandlingsdagen i hovrätten.

I domen skriver hovrätten bland annat att 73-åringen dött efter att ha blivit slagen i huvudet med en hammare, som sedan hittades i en plastpåse i hans hall, men att det inte finns någon teknisk eller annan bevisning som binder 25-åringen till gärningen.

– Min klient har tagit emot beskedet med stor glädje och lättnad, även om utgången var väntad eftersom han försattes på fri fot i samband med att förhandlingen i hovrätten avslutades, säger 25-åringens advokat Martin Karlsson.

ARTIKELN HANDLAR OM

Hallsberg

Brott