Två drunknade – en tredje saknas

1 av 3 | Foto: VILHELM STOCKSTAD

avUlrica Andersson

NYHETER

Två män drunknade i sjöar i Stockholm under tisdagen.

Samtidigt befaras en ung man ha drunknat vid en simtur över Ljusnan utanför Bollnäs.

Även om tisdagen blev en svart dag i statistiken kan årets varma juli medföra färre dödsfall än väntat.

En ung man befaras drunknad efter en simtur över Ljusnan i Arbrå, norr om Bollnäs, med två jämnåriga. Larmet gick strax efter 20.30 på tisdagen.

– Två av dem upptäckte att den tredje var borta, säger Ingemar Jonsson, insatsledare vid räddningstjänsten i Bollnäs.

Han söktes både i det strömmande vattnet och på land, men räddningsinsatsen gav inget resultat. Vid klockan 23 på tisdagen avslutades den och polisen kommer att fortsätta med eftersök.

Strax före klockan 18 på tisdagen larmade vittnen om att en man i 25-årsåldern saknades i Ösbysjön vid Djursholm i Stockholm.

– Man har sett en kille hoppa från bryggan, säger Albin Näverberg vid Stockholmspolisen.

Hittades vid bryggan

20 minuter senare hade mannen inte synts till och vittnen larmade 112, enligt polisen.

Sökinsatsen riktades först in på området kring bryggan, berättar vittnet Max Hillbom von Schmeling. Eftersom mannen inte hittades där söktes han på andra platser i sjön – innan han hittades vid bryggan.

– De fortsatte leta i 30 minuter. Mannen låg under bryggan eller nära den. De började leta där men hittade inget då, Max Hillbom von Schmeling.

Mannen, som är i 25-årsåldern, hittades vid 18.40 och flögs med ambulanshelikopter till sjukhus. Hans liv gick inte att rädda, meddelade polisen senare.

En äldre man hittades livlös vid sjön Trekanten i Stockholm efter ett drunkningslarm vid 14-tiden på tisdagen.

– En man såg honom simma ut en timme tidigare, det var han som larmade, säger Toni Frank, ledningsoperatör vid Storstockholms brandförsvar.

Ytbärgare tillkallades och mannen hittades enligt polisen livlös vid strandkanten. Hjärt-lungräddning utfördes och mannen fördes med ambulans till sjukhus men hans liv gick inte att rädda.

"Många tillbud har slutat lyckligt"

Än så länge är det för tidigt att summera juli månad, enligt Anders Wernesten vid Svenska Livräddningssällskapet som bland annat sammanställer statistik över drunkningsolyckor. Om det blir fint väder kan vi hamna på över 40 dödsfall i juli, har han tidigare sagt till Aftonbladet.

– Det har sett bättre ut än väntat med tanke på det fina vädret. Många har sökt sig till vatten. Det har varit väldigt mycket tillbud men många av dem har slutat lyckligt, säger han nu.

Han förklarar det med att människor i närheten vet hur de ska göra när de griper in för att rädda personen.

– Väldigt många går i simskola och har med sig den kunskapen. Vi är många fler i Sverige men vi har färre drunknade. Jag har sett det under de senaste 5–6 åren men det har säkert varit en gradvis förbättring, säger Anders Wernesten.