De försvunna pojkarna har hittats

Den övergivna båten
Den övergivna båten

stockholm/skararp Polisen i Kronoberg sökte i natt och under förmiddagen natten efter tre pojkar som försvann i går kväll vid sjön Exen i trakterna mellan Ljungby och Markaryd.

Nu har pojkarna hittats.

– De är till rätta nu och det är vi tacksamma över, säger Jonas Ek på Kronobergspolisen till Aftonbladet.

Interaktiv karta - hitta.se

De försvunna pojkarna kan vara hittade. Vid lunchtid hörde den yngste av pojkarna, 11-åringen, av sig till en anhörig.

– En stund senare fick vi tips från allmänheten om att även de båda andra pojkarna hade sett i Traryd. De är 14 och 15 år. Alla är nu återförda till hemmet, säger Jonas Ek på Kronobergspolisen till Aftonbladet.

Undanhållit sig frivilligt

Polisen har i nuläget ingen information om hur pojkarna mår, men de tror att de försvann frivilligt.

– Det är olika anledningar, jag kan inte gå in på konkret vad det är. Men mycket tyder på att de undanhållit sig frivilligt, säger Jonas Ek.

Polisen har i nuläget ingen information om varför pojkarna försvann eller hur de mår. Pojkarna har sedan försvinandet förflyttat sig cirka en mil.

– Vi vet ännu inte hur, deras cyklar fanns ju kvar på platsen. Men min spekulation är att de gått till Traryd, säger Jonas Ek.

Försvann efter bad

Det var vid niotiden i går kväll som anhöriga till de tre pojkarna hade telefonkontakt senast.

– De har varit och badat med en båt och de har kommit i land med båten. De berättar att de lastat ett batteri som jag förmodar går till elmotorn. Och sedan har de satt sig på cyklarna, säger Jonas Ek, vid Kronobergspolisen.

Polisen hittade deras cyklar utmed vägkanten ungefär 500 meter från båtplatsen i Skararp i Småland. Efter det var det ingen som såg till pojkarna eller hörde av dem. Enligt SVT bor de tre pojkarna vid någon form av familjehem eller behandlingshem.

Stort sökarbete

Under natten har hundförare och polispatruller från Halland, Skåne och Kronoberg sökt efter pojkarna som är i åldrarna 11, 14 och 15.

– Men de har inte hittat något som tyder på att de varit i området, säger Reinhold Liljedahl, vid Kronobergspolisen till Aftonbladet vid 09-tiden.

Sökarbetet trappades ned under morgonen.

– Nu utvidgar vi sökområdet och bedriver inre spaning - vi håller förhör och pratar med folk, säger Jonas Ek vid 10-tiden.

Enligt Kronobergspolisen har de inte fått in några uppgifter om att pojkarna skulle befinna sig hos en kompis.

Polisen misstänker inget brott.

Publisert: