Hon är kvinnan som uppges styra Nordkorea

Av: Christoffer Malm

Publicerad:
1 av 2 | Foto: AP
Kim Yo-jong är en tidigare okänd syster till Kim Jong-un. Det är bara fyra år sedan som omvärlden fick veta att hon ens existerade.

Kim Jong-un är envåldshärskare i Nordkorea.

Eller?

Nu avslöjar en sydkoreansk tankesmedja att någon helt annan håller i trådarna som styr den slutna staten.

Inte nog med ryktena om att Nordkoreas ledare Kim Jong-un egentligen är en marionettdocka för ett superdepartement i huvudstaden Pyongyang.

Nu hävdar en tankesmedja baserad i Sydkorea att en tidigare okänd medlem i klanen Kim har tagit över makten.

Jong-un vårdas för okänd åkomma

Som Aftonbladet tidigare rapporterat så har Kim Jong-un undvikit offentligheten under en tid. I ett inslag i landets enda tv-kanal berättades att Kim lider av ”obehag”. Uppgifter i sydkoreanska medier gjorde nyligen gällande att ledaren ska ha fått problem med sina vrister, efter att ha gått upp mycket i vikt under kort tid.

Förra veckan öppnade parlamentet i Nordkorea. Då närvarade inte Kim Jong-un.

Och samtidigt som det eremitiska landets högste ledare vårdas så har alltså en annan familjemedlem klivit fram ur skuggorna.

Kommitté skickade chefen i säng

Enligt källor till North Korea Intellectuals Solidarity, den sydkoreanska tankesmedjan, så var det ett möte med den mäktiga centralkommittén i arbetarpartiet som beslutade att ledaren Kim Jong-un skulle vårdas en längre tid.

Man bestämde också att alla viktiga frågor ska rapporteras till systern Kim Yo-jong så länge hennes bror är sjukledig.

Tidigare okänd syster

Kim Yo-jong är en tidigare okänd syster till Kim Jong-un. Det är bara fyra år sedan som omvärlden fick veta att hon ens existerade. Då syntes hon på ett foto från arbetarpartiets kongress år 2010.

Sedan dess har det varit tyst om henne – fram till i mars i år.

Då nämndes hon offentligt för allra första gången då hon röstade tillsammans med sin bror, och kallades då en högt uppsatt företrädare för nordkoreanska arbetarpartiets centralkommitté.

– Utifrån det som är bekräftat (...) kan vi säga att Kim Yo-jong är nummer två i Nordkorea, säger Kim Heung-gwang, som leder den sydkoreanska tankesmedjan.

Publicerad: