Wanja Lundby-Wedin avgår

Lämnar sin sin styrelsepost i AMF Pension

Wanja Lundby-Wedin lämnar sin styrelsepost i AMF Pension samt flera andra styrelser.

Beslutet meddelades efter att LO:s styrelsemedlemmar suttit i krismöte under söndagen.

– Jag kommer nu att fokusera helt på fackföreningsrörelsens stora utmaningar under den ekonomiska krisen, säger Wanja Lundby-Wedin i ett pressmeddelande.

Partiledaren Mona Sahlin krävde i går att Lundby-Wedin ska lämna sin styrelsepost i AMF Pension.
Partiledaren Mona Sahlin krävde i går att Lundby-Wedin ska lämna sin styrelsepost i AMF Pension.

I går visade två opinionsundersökningar att väljarstödet sjunkit rejält för Socialdemokraterna.

Partisekreteraren Ibrahim Baylan tror att de sjunkande siffrorna har att göra med skandalerna i AMF Pension där LO-basen Wanja Lundby-Wedin sitter i styrelsen. Lundby-Wedin har tidigare varit en mycket hård kritiker av höga bonusar i näringslivet.

Samtidigt har hon själv varit med och godkänt förre AMF-chefens pensionsavtal, värt 32 miljoner kronor.

Partiledaren Mona Sahlin sa i går att hon tycker att Lundby-Wedin ska lämna sin styrelsepost i AMF Pension och flera socialdemokrater har öppet krävt att hon även ska avgå från sin post som LO-ordförande.

Krismöte

Klockan tre i dag kallades styrelsemedlemmarna i LO till ett extrainsatt telefonmöte för att bland annat diskutera Sahlins utspel och det låga förtroendet för deras ordförande.

Strax före klockan 16 avbröt LO:s förbundsstyrelse dagens snabbinkallade telefonmöte.

Efteråt meddelades i ett pressmeddelande från LO att Wanja Lundby-Wedin avgår från sina bolagsstyrelseuppdrag för LO:s räkning i AMF, AFA och Aftonbladet. Hon lämnar även ett antal internfackliga uppdrag.

"Bolaget kan få en nystart"

– Jag kommer nu att fokusera helt på fackföreningsrörelsens stora utmaningar under den ekonomiska krisen, säger Wanja Lundby-Wedin i ett pressmeddelande.

Vad gäller AMF-skandalen kräver nu LO att alla fakta läggs på bordet och att VD:n återbetalar pensionspremier som felaktigt utbetalats.

– Det är viktigt att denna fråga kan läggas bakom oss och att bolaget kan få en nystart, säger Wanja Lundby-Wedin.

I morgon återupptas mötet i LO-borgen vid Norra Bantorget i Stockholm.

Vad som då ska diskuteras är oklart.

–  Vi bestämde att vi vill sitta i samma rum och fortsätta prata, säger Hans-Olof Nilsson i LO:s styrelse till TT.

AMF-skandalen – detta har hänt

Den 14 mars avslöjas att de högsta cheferna i AMF Pension skulle få 17 miljoner kronor i bonus – trots miljardförlust.

Den 17 mars får vice vd Ingvar Skeberg sparken sedan det avslöjats att han, för att skydda sina egna pengar, flyttade dem när det stod klart att AMF troligen skulle tvingas göra ett återtag, det vill säga skriva ned pensionsspararnas kapital. Samtidigt framkommer att LO varit med och infört bonussystemet i bolaget. Aftonbladet avslöjar att Christer Elmehagen flyttat sina pensionspengar.

Den 22 mars står det klart att förre vd:n Christer Elmehagen tjänat drygt fem miljoner per år under de sista tre åren samt att hans pensionsavtal då gav 32 miljoner kronor. Också Elmehagen har skyddat sina pensionspengar genom att flytta dem.

Den 23 mars visar det sig att LO godkänt ett förmånligt pensionsavtal också för AFA Försäkrings vd, värt minst 36 miljoner kronor.

Den 24 mars bryter den hårt trängda LO-basen Wanja Lundby-Wedin – som sitter i AMF:s styrelse – tystnaden och meddelar att hon känner sig ”lurad”. Ett uttalande som kritiseras både utanför och inom LO. Externa revisorer tillsätts för att granska vad som egentligen hänt.

Den 26 mars säger Elmehagen att det inte är möjligt att AMF:s styrelse varit ovetande om hans pensionsavtal.

Den 29 mars kommer revisorernas första rapport: Skebergs och Elmehagens flytt av pensionspengar var ett brott mot den lojalitetsplikt höga chefer har. Lundby-Wedin säger att 20 miljoner kronor ska återkrävas från Elmehagen.

Den 5 april avgår Lundby-Wedin från sin post i AMF-styrelsen. Hon ska också lämna andra styrelseuppdrag.

Publisert: