Kaos på flygplatsen

avSofia Ström, Tobias Österberg

Drygt 300 flyg ställdes in – vissa får nu gå ändå

Explosionen på Mallorca inträffade i området Palmanova, ett populärt resmål för turister där flera svenska researrangörer har anläggningar.

Någon timme senare stängdes öns gränser – och hundratals resenärer blev strandsatta.

På kvällen lättade myndigheterna på restriktionerna och flygplan tilläts landa och i viss mån lämna Palma igen.

Många svenskar på Mallorca hörde i dag den stora smällen från bombattentatet.

– Vårt närmsta hotell ligger bara drygt hundra meter i från stationen, säger Albert Hager–Bernats, informatör på Fritidsresor.

Fritidsresor har ungefär 350 resenärer i Palmanova. Det har Ving också.

– Ett par resenärer har hört av sig och undrat vad som händer. De hörde smällen, säger Charlotte Hallencreutz, informatör på Ving.

"Inte farligt"

Hager-Bernats säger dock att turisterna inte behöver vara oroliga.

– Och vad jag förstår så råder ingen panikstämning på ön. Det var en riktad attack mot civilgardet.

Öns gränser, flygplatser och hamnar stängdes så att inte gärningsmännen skulle kunna lämna Mallorca.

Enligt Sky News skulle 300 flyg ha lämnat eller anlänt till flygplatsen i Palma i dag – flyg som inledningsvis ställdes in helt.

Hur hanterar ni att öns gränser har stängts?

– Vi har beredskap för sådana situationer också, och i dag har vi inga flyg som ankommer eller avgår, säger Hager-Bernats på Fritidsresor.

Får nu landa

Ett flygplan från Norwegian Air lyfte från Arlanda mot Palma vid 16-tiden i eftermiddags. Drygt 170 passagerare befinner sig ombord.

– Vi har fått besked att vi kan landa i Palma klockan 20 i kväll. Flighten Palma - Stockholm avgår också, men den blir cirka två timmar försenad, säger Åsa Larsson, press- och informationsansvarig, på Norwegian Air.

Ryanairs torsdagsflygning Skavsta–Palma tur och retur kom också i väg från Sverige som den skulle, men omdirigerades däremot till Milano, enligt Skavstas webbplats.

Kvällsflighten Palma–Skavsta är därmed inställd, rapporterar TT.

"Det är kaos här"

Svensken John Göransson är en av dem som väntar på att få flyga från Mallorca. Enligt honom är avgångshallen full med resenärer som ska hem.

– Det är totalt kaos här, det är 800 meter kö fram till incheckningsdisken, säger han.

Själv skulle han ha flugit hem med Ryanair till Skavsta, men han vet inte när han kommer hem. Han säger att informationen på flygplatsen varit ytterst knapphändig och stämningen där nu är mycket irriterad.

– Ingen vet just nu vad som händer, säger han.

På svenska UD vidtar man inga åtgärder efter bombattackerna.

– Men vi har inga detaljer än. ETA utför attacker i Spanien då och då. Vi förbereder inte för några reserestriktioner, säger Anders Jörle vid UD:s presstjänst.