Sköts på rummet

avAndreas Victorzon, Erik Nises

Svensk brandman blev rånmördad på Vinghotell

Klicka på bilden för att se den i större version. GRAFIK: PAUL WALLANDER

Skytte Sandgren, 59, vaknade av sambons skrik och reste sig ur soffan i sin bungalow.

Då small det.

Rånarna sköt genom myggnätet och träffade svensken i bröstet.

Några ögonblick senare dog han i armarna på sin livskamrat.

Foto: PRIVAT
Blev 59 år Efter 30 år som brandman i Trelleborg hade Skytte Sandgren precis börjat leva pensionärsliv. I förrgår sköts han till döds i charterparadiset Praia do Pipa i Brasilien – inför ögonen på sin sambo. Här syns han med sin kära Yorkshireterrier Ozzy.

Halv fyra natten till lördag, lokal tid, sköts brandmannen Skytte Sandgren från Trelleborg till döds i charterparadiset Praia do Pipa i Brasilien – inför ögonen på sin 54-åriga sambo. Polisen misstänker att han föll offer för rånare som försökte göra inbrott i parets bungalow.

– Vi har några misstänkta men ingen gripen. Både civilpolisen och militärpolisen arbetar för fullt på fältet, säger polisagent Iramar på polisen i Pipa.

I fredags kväll var Skytte på besök hos några andra turister i bungalowen bredvid. De satt uppe sent, njöt av semestern och tog en whisky. 59-åringen gick tillbaka in till sig och hade somnat i soffan när hans sambo hörde hur någon försökte bryta sig in.

Genom sovrumsfönstret såg hon två beväpnade män. Och skrek.

Rusade dit

Skytte Sandgren vaknade och rusade dit. Han hade ingen chans när skottet brann av genom fönstrets myggnät. 59-åringen träffades av en kula i bröstet och sjönk ner på golvet där hans sambo redan kastat sig i skydd.

Förgäves försökte hon rädda hans liv:

– Min styvmor drog in honom på toaletten och slängde vatten i ansiktet på honom för att försöka få igång honom, säger Skyttes son Sebastian Sandgren.

Tog pulsen

– En som de lärt känna på resan hörde skottlossningen och kom springande och tog pulsen på min far. Då var han död. Enligt läkarna har han dött omgående.

Enligt vittnen slog gärningsmännen först ner den obeväpnade vakten i receptionen. Sedan försökte de tvinga till sig nycklar ur ett låst skåp. När receptionisten vägrade fortsatte de till närmsta bungalow.

Där inne fanns Daniella Elmersson, 19, från Stockholm som befinner sig i Brasilien som assistent till en handikappad ung kvinna. Hon hörde hur rånarna försökte ta sig in genom fönstret, låg knäpptyst och vågade knappt andas.

Då skrek receptionisten till inkräktarna att det fanns barn i huset. Det fick dem att ändra sig och gå mot Skyttes bungalow.

Hjärtskärande skrik

– Vi hörde ett skott och därefter ett skrik som var hjärtskärande. Då gick vi och låste dörren. Sedan hörde vi någon som sa att någon var skjuten, säger Daniella.

Skytte Sandgren och hans stora kärlek sedan många år kom till Brasilien i torsdags och skulle stanna i två veckor. Deras bungalow ligger på den 10 000 kvadratmeter stora anläggningen Porto do Sol, intill en av Brasiliens vackraste stränder. De reste med företaget Ving som efter det brutala mordet har evakuerat alla svenskar från anläggningen.

Vågade inte prata

– Vi beklagar djupt det som har hänt, nu får man göra allt som är möjligt för att hjälpa till i den här situationen, säger Barbro Holmberg, informatör på Ving.

Daniellas sällskap har valt att fortsätta sin semester, men berättar att stämningen på orten är mycket dämpad. Enligt henne fanns gärningsmännen troligen kvar på området när polisen kom dit. Hon är kritisk:

– Polisen gjorde ingenting, kollade inte igenom området. När allt hade lagt sig hörde vi hur några sprang därifrån. Gärningsmännen stod troligtvis kvar utanför vårt fönster. Men vi vågade inte ens prata där inne.