Samtliga friade i ”Romario”-målet

avDavid Nannini Nilsson

Höggs till döds vid E4 i oktober – alla åtalade frias

Ahmed ”Romario” Ibrahim Ali, 23, knivhöggs till döds vid E4 i Kista i oktober förra året.

På fredagen friades samtliga tre åtalade av Attunda tingsrätt.

En av de åtalade, en 18-åring, hade erkänt att han knivhuggit Ahmed Ibrahim Ali – men frias alltså ändå.

Foto: Foto: PRIVAT
fotbollstalang Husbys egen Romario hette egentligen Ahmed Ibrahim Ali. Han var en stor fotbollstalang, därav hans smeknamn. Romario blev bara 23 år.

18-åringen hade åtalats för mord och mordförsök, men nekat till de brotten.

Han hade däremot erkänt grov misshandel och vållande till annans död – men domstolen tror honom inte – och väljer att fria.

”Inte sannolikt”

– Det är enligt tingsrättens bedömning inte sannolikt att N.N (18-åringen) med en ögonskada bestående av ett sprucket ögonlock, skulle ha kunnat rusa runt i mörkret på motorvägen och hugga en vältränad yngling till döds och allvarligt skada de båda andra, skriver tingsrätten i sin dom.

– Tingsrätten kan konstatera att erkännandet – om än inte helt så i vart fall i väsentliga delar – är falskt.

– Eftersom det inte har gått att få klarhet i vad som hänt, blir den straffrättsliga konsekvensen när det gäller N.N (18-åringen) att han inte kan dömas för gärningarna, vare sig de betecknas som uppsåtliga eller som någon form av oaktsamhetsbrott, skriver rätten.

”Utan bifall”

De två andra männen, en 20-åring och en 16-åring, stod båda åtalade för bland annat medhjälp till mord. Tingsrätten friar även dem.

– Eftersom tingsrätten funnit att N.N (18-åringen) inte fälls till ansvar för huvudbrotten, kan varken N.N (20-åringen) eller N.N (16-åringen) göras straffrättsligt ansvariga som hans medhjälpare. Åtalet för medhjälp till mord lämnas utan bifall, skriver rätten i domen.

Kammaråklagare Ewa Tvengström hade åtalat de tre männen för flera olika brott: 18-åringen stod åtalad för mord och försök till mord i två fall, 20-åringen för medhjälp till mord och medhjälp till försök till mord i två fall, medan 16-åringen stod åtalad för medhjälp till mord, försök till mord och medhjälp till försök till mord – men samtliga åtalspunkter ogillas alltså av Attunda tingsrätt.

18-åringen, som suttit häktad, ska nu omedelbart försättas på fri fot.