Samtliga friade i ”Romario”-målet

Höggs till döds vid E4 i oktober – alla åtalade frias

Ahmed ”Romario” Ibrahim Ali, 23, knivhöggs till döds vid E4 i Kista i oktober förra året.

På fredagen friades samtliga tre åtalade av Attunda tingsrätt.

En av de åtalade, en 18-åring, hade erkänt att han knivhuggit Ahmed Ibrahim Ali – men frias alltså ändå.

fotbollstalang Husbys egen Romario hette egentligen Ahmed Ibrahim Ali. Han var en stor fotbollstalang, därav hans smeknamn. Romario blev bara 23 år.
fotbollstalang Husbys egen Romario hette egentligen Ahmed Ibrahim Ali. Han var en stor fotbollstalang, därav hans smeknamn. Romario blev bara 23 år.

18-åringen hade åtalats för mord och mordförsök, men nekat till de brotten.

Han hade däremot erkänt grov misshandel och vållande till annans död – men domstolen tror honom inte – och väljer att fria.

”Inte sannolikt”

– Det är enligt tingsrättens bedömning inte sannolikt att N.N (18-åringen) med en ögonskada bestående av ett sprucket ögonlock, skulle ha kunnat rusa runt i mörkret på motorvägen och hugga en vältränad yngling till döds och allvarligt skada de båda andra, skriver tingsrätten i sin dom.

– Tingsrätten kan konstatera att erkännandet – om än inte helt så i vart fall i väsentliga delar – är falskt.

– Eftersom det inte har gått att få klarhet i vad som hänt, blir den straffrättsliga konsekvensen när det gäller N.N (18-åringen) att han inte kan dömas för gärningarna, vare sig de betecknas som uppsåtliga eller som någon form av oaktsamhetsbrott, skriver rätten.

”Utan bifall”

De två andra männen, en 20-åring och en 16-åring, stod båda åtalade för bland annat medhjälp till mord. Tingsrätten friar även dem.

– Eftersom tingsrätten funnit att N.N (18-åringen) inte fälls till ansvar för huvudbrotten, kan varken N.N (20-åringen) eller N.N (16-åringen) göras straffrättsligt ansvariga som hans medhjälpare. Åtalet för medhjälp till mord lämnas utan bifall, skriver rätten i domen.

Kammaråklagare Ewa Tvengström hade åtalat de tre männen för flera olika brott: 18-åringen stod åtalad för mord och försök till mord i två fall, 20-åringen för medhjälp till mord och medhjälp till försök till mord i två fall, medan 16-åringen stod åtalad för medhjälp till mord, försök till mord och medhjälp till försök till mord – men samtliga åtalspunkter ogillas alltså av Attunda tingsrätt.

18-åringen, som suttit häktad, ska nu omedelbart försättas på fri fot.

Publisert: