Nyheter

Oklart vem som betalar kalaset

Av: 

Susanna Vidlund

NYHETER

Kungahuset kan få ökade anslag

Ett prinsessbröllop är en angelägenhet för hela landet.

Men kostar det så smakar det.

Och frågan är vem som ska stå för fiolerna när kronprinsessan Victoria gifter sig med sin Daniel Westling.

Allianspartierna är beredda att skjuta till extra pengar, skriver Svenska Dagbladet.

När den danske kronprinsen Frederik gifte sig med sin Mary Donaldson kostade det motsvarande cirka 25 miljoner kronor. I Norge var det kung Harald som fick plocka fram den stora plånboken och stå för kostnaderna när såväl prinsessan Märtha-Louise som kronprins Haakon skulle gifta sig. Summan för de två bröllopen blev enligt SvD 28,6 miljoner kronor.

I Sverige är det ännu oklart vem som ska betala för kronprinsessans bröllop. Men en sak är säker – kalaset kommar att kosta en rejäl slant, minst 10 miljoner svenska kronor. Allianspartierna är beredda att skjuta till extra pengar i form av ökade anslag till kungahuset.

– Hovet får på sedvanligt sätt komma in med en begäran. och argumentera för sin sak, och så får vi titta på det. Men det är klart att vi måste lösa den officiella delen, säger Stefan Attefall (KD) som är ordförande i riksdagens finansutskott till SvD.

Officiellt och privat

Även Folkpartiets ekonomisk-politiske talesman Carl B Hamilton anser att regeringen ska plocka fram plånboken, då den här typen av utgifter "följer med statsskicket från en tid till en annan".

Så tycker även Bertil Kjellberg (M) som är ledamot i finansutskottet och Roger Tiefensee (C) som är ekonomisk-politisk talesman.

– Eftersom det är både en officiell och en privat angelägenhet är det rimligt att man delar på det.

Inte fattiga

Ulla Andersson (V) ser saken ur ett annat perspektiv och menar att kungahuset har tillräckligt med pengar.

– Jag tror inte det är någon fattig familj, precis. De har ju en hel del skattemedel till sitt förfogande varje år, och jag tror nog att de klarar sig med de summor de faktiskt har fått genom åren.

Och visst har kungen en välfylld skattkista. 296 miljoner kronor hade han i förmögenhet enligt 2007 års taxeringsuppgifter, har Aftonbladet tidigare rapporterat. Dessutom tillkommer apanage till kungen och Victoria. Förra året uppgick summan till 110 miljoner kronor.

Protestvåg på Facebook

Frågan är hur svenska folket ser på saken. På Facebook har flera grupper redan startats i protest mot kronprinsessans bröllop som kan bli kostsamt för skattebetalarna. Gruppen "Vägra betala Victorias bröllop" har cirka 3 500 medlemmar.

– Dom kan betala sitt bröllop själva... Inte var det nån som betalade mitt, skriver en medlem.

Andra tar upp finanskrisen och anser att skattepengarna borde gå till viktigare ändamål.

– Kul att typ halva Sverige varslar/ blir varslade och så får man stå och betala sånt här skit, skriver en annan medlem.

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd, solskydd och skönhet - handla allt inför sommaren hos MEDS här.

MEDS

Kronprinsessan Victorias bröllop | Aftonbladet
Publisert: