Nyheter

Våg av butiksbränder i Södertälje

NYHETER

Två stora dagligvarubutiker totalförstördes i Södertälje i bränder som utbröt med kort mellanrum natten till torsdagen. Även en tredje butik där en brand rasade sedan morgonen ser ut att bli förstörd.

– Allting tyder på att åtminstone de båda första bränderna är anlagda. Dels för att bränderna hade ett oerhört hastigt förlopp och dels det faktum att två bränder startade i två butiker under så kort tid, säger stationsbefälet Magnus Käck på Södertäljepolisen som startat en förundersökning om grov mordbrand.

Länsvakthavande polisbefälet Lennart Sjöstrand betraktar brandvågen som attentatsliknande och ser mycket allvarligt på händelserna.

– Det är ju värden för många, många miljoner som har gått upp i rök, konstaterar han..

Ingen gripen

Ingen misstänkt mordbrännare har gripits och det finns inga konkreta misstankar mot någon person. Vittnen har sett två pojkar på moped i närheten av den första brandplatsen. De identifierades och hade enligt polisen inget med bränderna att göra.

Första larmet kom klockan 00.15 från Willys i Weda-området, nära E 4. Knappt 20 minuter senare brann det även i en Ica-butik i närheten. Klockan 03.49 kom det tredje larmet om branden i butiken Saltskog.

– Willys är helt förstört och även större delen av Ica-butiken är uppbränd. När första polispatrullen kom såg man hur lågor slog upp genom plåttaket på Willys-butiken och därifrån kunde de även se hur det börjat brinna på Ica, berättar Magnus Käck.

Rök har även spridit sig till andra butiker och arbetsplatser i det komplex, en ombyggd industrilokal, där Willys är inhyst. Flera butiker och andra lokaler har fått omfattande rök och vattenskador.

Endast en mindre tillbyggnad på Ica-butiken, cirka 200-300 meter därifrån, ska ha klarat sig undan elden som rasade där.

60-tal brandmän

Stabsbefälet på Södertörns brandförsvarsförbund Björn Westerberg berättar att även den tredje butiken, i Saltskog, ser ut att bli helt förstörd.

– När vi kom var det en fullt utvecklad brand, berättar han för TT vid halv sex-tiden på morgonen.

Enligt Lennart Sjöstrand på Stockholmspolisen är även den butiken en Ica-butik, cirka 1 000 kvadratmeter stor.

Mellan 75 och 100 brandmän från hela Stockholms län, delar av Uppsala län samt Nyköping bekämpade bränderna, främst genom att försöka hindra dem från att sprida sig.

Släckningsarbetet pågick ännu på morgonen. I Willys-butiken och Saltskog-butiken brann det fortfarande kraftigt. Branden i Ica-butiken nära Willys var däremot under kontroll.

ANNONS EXTERN LÄNK

Sommardeal - Prova BookBeat gratis i en månad!

BookBeat

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter