Löftet: Alla får sina pengar i tid

avMikael Stengård

Publicerad:
Uppdaterad:

Arbetsmarknadsministern är lugn inför a-kassornas nya uppgift

15 000 utförsäkrade kan stå utan ersättning i januari eftersom regeringen dröjer med regelverket om ersättningen.

Men arbetsmarknadsminister Sven-Otto Littorin är lugn.

– Alla kommer att få sina pengar i tid, säger han till Aftonbladet.

En förutsättning är dock att man själv har sina egna papper i ordning.

Sven-Otto Littorin, arbetsmarknadsminister.

Sven-Otto Littorin är säker. Trots att regeringen bara ger a-kassorna två veckor på sig att anpassa sig till nya regler och räkna ut ersättningen till de utförsäkrade, blir det inga problem.

– Vi kommer att presentera en schablon-ersättning senast torsdag nästa vecka. A-kassorna kommer då bara behöva lägga in den i sina system och räkna ut ersättningen, säger han.

Korrekta uppgifter

Hur stor schablonersättningen är vill han i dag inte säga.

Men ingen kommer att få mindre pengar än vad den har rätt till.

Littorin tillägger också att utbetalningar i tid kräver att den utförsäkrade själv har sina papper i ordning med korrekta uppgifter.

Men arbetslöshetskassornas samorganisation brukar kräva ett halvår för att bland annat anpassa datorsystemen till nya regelverk?

– A-kassorna fick en kvarts miljard förra året just för att ställa om datorsystemen, så det ska inte vara några problem, säger han.

Vad ska man göra om man inte får sin ersättning i tid?

– Då ska man vända sig till sin a-kassa för att se vad som har hänt.

Men då blir det väl ytterligare belastning på a-kassorna?

– Jag tror inte att a-kassorna kommer att drunkna i arbete. Den här nya beräkningen som de måste göra kommer att vara mycket enkel.

Sven Otto Littorin säger att han förstår att de som blir utförsäkrade känner en oro över att tidsschemat är snävt. Men han tror att den oron främst beror på spekulationer i medierna.

– Jag förstår att man känner sig besvärad inför en sån här stor omställning, men vi ska komma ihåg att den här nya regeln inte är till för att tvinga sjukskrivna att börja arbete, den är till för att tvinga myndigheter att göra allt de kan för att sjukskrivna ska kunna arbeta.

Publicerad: