Nyheter

Regeringen satsar halv miljard i Trollhättan

Av: 

Camilla Sundell

NYHETER

...men Maud Olofsson hoppas på en sen lösning för Saab

Regeringen satsar över en halv miljard på jobb och tillväxt i Västra Götaland.

– Vi måste rusta inför det besked som GM lämnade i fredags, säger Maud Olofsson, som dock kallar den senaste utvecklingen för ett litet halmstrå av hopp.

Maud Olofsson och Sven Otto Littorin höll presskonferens på näringsdepartementet i Stockholm i dag.

Under flera timmar hade de haft möte med representanter från Trollhättan, facken vid Saabs fabrik i Trollhättan samt representanter från Trollhättans kommun och Arbetsförmedlingen.

– Vi har idag presenterat några satsningar som riktar sig mot Trollhättan. Totalt handlar det om 542 miljoner kronor som satsas på innovation, utbildning och arbetsmarknadsåtgärder i Västra Götaland, säger Maud Olofsson.

”Litet halmstrå”

Gruppen har diskuterat utifrån GM:s beslut i fredags och har bortsett från de nya budgivarna.

– Även om det är ett litet, litet halmstrå så hoppas vi på en lösning i Saab-frågan. Men det är väldigt sent, det finns en kort tidtabell och är ett svårt läge.

Ni förbereder för ett liv efter Saab?

– Vi pratar om det beslut som finns. Vi vill ha en bra beredskap och visa att det finns resurser så att folk inte behöver vara oroliga över sådana funderingar inför julhelgen. Det är besvärande för alla inblandade att kastas mellan hopp och förtvivlan.

Är det ”kört” för Saab?

– Det har inte vi sagt. GM avgör om de vill fortsätta diskutera med köpare. Vi rustar inför framtiden, det behöver man göra i alla fall eftersom vi har en utmaning i Västra Götaland, säger Maud Olofsson.

Räcker det?

– Vi kommer att ha en fortsatt dialog, men just idag har vi svarat på frågorna vi fick från regionen för två veckor sedan.

Arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin säger att han vill att eventuella uppsägningar ska genomföras på samma sätt som i svenskägda företag.

Söker bidrag

– Ordnad avvecklig, vad det betyder är vi alla nyfikna på, säger Littorin.

– Problemen ska lösas så att individerna får en bättre möjlighet att ta sig tillbaka.

Sven Otto Littorin berättar också att regeringen återigen kommer att söka medel från EU:s globaliseringsfond. Tidigare har regeringen bebviljats 157 miljoner kronor som omfattar de 1500 personer som blev uppsagda från Volvo.

Men än så länge har ansökan för de anställda vid Saab inte skickats in till globaliseringsfonden.

– Vi kan inte göra en ny förrän vi vet hur många som drabbas, säger Littorin, som trots fredagens dystra besked är hoppfull.

– Av de som tidigare blivit uppsagda från Saab har två tredjedelar fått ett nytt jobb. Av de som blev uppsagda från Volvo har 80 procent ett nytt jobb eller utbildning.

ANNONS EXTERN LÄNK

Köp din julmat i god tid och få 200kr rabatt på första köpet med koden "NY200" - klicka här!

Mat.se

Publisert: