Svensken: Därför stal de skylten

avJill Sjölund, Richard Aschberg

Avhoppad nazistledare: En person var beredd att betala flera miljoner

Han är svensken som pekas ut i skyltkuppen mot Auschwitz.

Mannen är med i en hemlig grupp som planerade ett attentat mot riksdagen och Fredrik Reinfeldts bostad, enligt vad Aftonbladet erfar.

– Pengarna för skylten skulle gå till nazistisk verksamhet, säger han.

pengar till attentat  Polisen i Krakow uppgav i går att de utreder utländsk inblandning i stölden. Två av de fem som har gripits stoppades i Gdynia – som har färjeförbindelser med Karlskrona. Aftonbladet har träffat den svenske ex-nazisten som säger att hans roll i kuppen var att förmedla kontakt med en köpare. Pengarna skulle finansiera nazistisk verksamhet. Enligt vad Aftonbladet erfar rör det sig om regelrätta attentat – mot riksdagen.

Mannen är en avhoppad nazistledare. Aftonbladet träffar honom för en längre intervju under en bilfärd. Han är stressad och vet att polisen har hans namn.

Natten till i fredags stals skylten ”Arbeit macht frei” som hängde vid entrén till nazisternas förintelseläger i Auschwitz. Stölden har uppmärksammats över

hela världen och den polska polisen har satt in stora resurser för att klara upp brottet.

”Stort samlarvärde”

I går vallades fem personer som har gripits för stölden vid brottsplatsen. Männen är mellan 20 och 39 år gamla.

– De skulle bli ersatta för stölden. Men det var inte jag som skulle sköta betalningen, säger den svenske mannen.

– Min roll i det här var att förmedla kontakt med en köpare. Vi hade en person som var beredd att betala flera miljoner för skylten, den personen har ingen politisk agenda. Såna här föremål har ett stort samlarvärde.

Köparen inte svensk

Efter stölden sågades skylten i bitar och kördes bort.

– Skylten skulle transporteras till Sverige. Det var här affären skulle göras upp.

Men enligt svensken var den tänkte köparen inte svensk.

– De största samlarna finns i England, USA och Frankrike, säger han.

Den avhoppade nazistledaren väljer att träffa Aftonbladet eftersom han vill påpeka att han inte har gjort sig skyldig till något fullbordat brott då den tänkta affären aldrig blev av.

Mannen är tidigare dömd för flera brott och har varit i Polen flera gånger. Enligt personer med insyn i den polska polisutredningen är han också kopplad till de gripna polackerna.

Mannen uppger för Aftonbladet att pengarna från skyltstölden skulle ha gått till nazistisk verksamhet – men vill inte närmare utveckla det.

– Min advokat har avrått mig från att uttala mig närmare, säger han.

Men enligt vad Aftonbladet erfar skulle skyltpengarna finansiera regelrätta attentat som skulle utföras under nästa år – valåret.

”Är ointelligenta”

Mannen har, enligt vad Aftonbladet erfar, ingått i en hittills hemlig militant grupp med planer att slå till med våld mot riksdagen, statsminister Fredrik Reinfeldts bostad och UD.

Enligt en uppgiftslämnare ska gruppen ha tillgång till vapen och attentatet mot riksdagen skulle ske genom att några medlemmar gick in på besöksläktaren. Därifrån skulle det sedan skjutas vilt mot riksdagsledamöterna.

Mannen hoppade för en tid tillbaka av som nazistledare. Nu medger han att avhoppet mer eller mindre var en bluff.

– De klassiska nazistiska organisationerna är förlegade. De består av en samling ointelligenta människor som inte kan åstadkomma något. Jag tror mer på människor som är beredda att handla, jag är mer Baader Meinhof-inspirerad.

– Dessutom är nazist ett förlegat begrepp. Jag skiter i judar. I dag handlar kampen inte om ras utan om religion och kampen mot islamiseringen i samhället.

Enligt uppgift till Aftonbladet gick mannen efter avhoppet i stället med i gruppen som nu planerade att slå till mot riksdagen. I gruppen finns bland annat personer som dömts för hets mot folkgrupp, personer som hyser ett stort agg mot samhället då de känt sig orättvist behandlade och som planerade att utföra attentatet som en hämnd.

Men efter den misslyckade skyltkuppen saknas nu pengarna som skulle finansiera attentaten.