Stor hotbild mot Fritzl

avErik Wiman, David Nannini Nilsson

Gömde ansiktet bakom en blå pärm

1 av 5

S:T PÖLTEN/STOCKHOLM Josef Fritzl, 74, fördes in i rättssalen i S:t Pölten vid 9.30-tiden inför ett massivt medieuppbåd.

Den misstänkte försökte gömma sig bakom en blå pärm medan tv-kameror och fotografer försökte få bilder på honom.

Samtidigt pågick flera demonstrationer utanför rättssalen.

Josef Fritzl är i dag världens mest övervakade – och skyddade person. I rättssalen i S:t Pölten svarar 100 poliser för hans säkerhet. I luften ovanför råder flygförbud.

Några minuter före rättegångens start öppnades dörren till Josef Fritzls 18 kvadratmeter stora cell. Vakter ledsagade honom till sal 119 – en promenaden på 150 meter.

Den 74-årige mannen satt mitt i rummet när åklagaren Christiane Burkheiser läste upp åtalspunkterna mot honom. Tv-fotografer och stillbildsfotografer försökte få bilder av den misstänkt, som gömde sitt ansikte bakom en blå pärm.

Gömde ansiktet

11 timmars förinspelade förhör utgör den huvudsakliga bevisningen mot Josef Fritzl. Juryn, fyra män och fyra kvinnor, kommer att få lyssna på drygt två timmar om dagen. Innehållet är så hemskt att de har erbjudits psykologhjälp för att ta sig igenom rättegångsdagarna.

Elisabeth berättar om de 3 000 våldtäkterna, om hoten, misshandeln och hur hennes son dog nere i det underjordiska fängelset.

Utanför Landesgericht i S:t Pölten var journalister på plats redan före gryningen. Alla Europas största tv-kanaler har sina egna sändningsbussar parkerade utanför domstolsbyggnaden.

– På ett sätt är det synd att Josef Fritzl får den här uppmärksamheten. Han förtjänar den inte säger Jennifer Frank, reporter på statsägda tv-kanalen ORF.

Flygförbud

Hotbilden mot Josef Fritzl bedöms vara mycket stor. Inne i rättssalen ska 100 vakter garantera hans säkerhet. Utanför patrullerar tungt beväpnade poliser och i luften har till och med ett flygförbud utfärdats.

Josef Fritzls porträtt pryder samtliga förstasidor i österrikiska tidningar i dag.

”Heute startet Mega-prozess”, skriver tidningen Österreich – i dag startar megaprocessen.

Bara 95 reportrar har beviljats ackreditering in i rättssalen. Aftonbladet är en av de få tidningar som tillåts vara på plats när åtalspunkterna mot Fritzl läses upp.

Du kan följa vår rapportering från S:t Pölten hela dagen.

ARTIKELN HANDLAR OM