För sjuk för att jobba - nekades ersättning

Kristin Jonsson anmäler Försäkringskassan för att ha diskriminerat henne som gravid

Gravida Kristin Jonsson, 35, från Skellefteå hade för ont för att kunna jobba som busschaufför.

Ändå fick hon ingen sjukpenning.

I flera månader levde familjen med oron över ekonomin innan beslutet till slut ändrades.

Redan tidigt i graviditeten började Kristin Jonsson känna av foglossning och ledvärk. I sitt jobb som busschaufför är det svårt för henne att gå undan och vila. Det började bli smärtsamt att sitta i förarsätet och fingrarna värkte allt mer.

Till slut bestämde hon sig för att gå till sin läkare för att få hjälp. Läkaren rekommenderade henne att sjukskriva sig helt.

– Jag har stort ansvar i mitt jobb och kör stora bussar, men jag kände ändå att jag ville försöka ett tag till. Så vi kom överens om att jag skulle gå ned på halvtid, säger hon.

Fick ingen ersättning

Snart blev besvären värre och Kristin Jonsson fick svårt att röra foten från gasen till bromsen. Läkaren gav klartecken för en heltidssjukskrivning, men Försäkringskassan gjorde en annan bedömning. Eftersom hennes besvär ansågs vara normala för en graviditet kunde hon inte räkna med att få någon ekonomisk ersättning för sin sjukskrivning.

– Det svartnade för ögonen. Jag hade ju redan två barn och behöver min inkomst för att vi ska klara oss. Vi har bil och hus och räkningarna måste betalas, säger hon.

Tack vare stöd från föräldrar lyckades Kristin Jonsson och hennes familj klara sig på bara hennes mans inkomst under de månader hon tvingades vara hemma från jobbet. Hon överklagade Försäkringskassans beslut och strax innan hennes son Joel föddes kom beskedet att hon hade fått rätt. Sjukpenningen skulle betalas ut för all tid hon varit hemma.

"Tjejer måste våga bli gravida"

Kristin Jonsson kräver nu Försäkringskassan på 75 000 kronor för den kränkning hon fick utstå i samband med avslaget. Hennes fall blir ett av de första som tas upp i tingsrätten i oktober.

– Jag gör det framförallt för att tjejer i framtiden ska slippa gå igenom samma sak. Kvinnor måste våga bli gravida utan att riskera att bli bemötta så här, säger hon.

Publisert: