Nyheter

Minister: Olja för Lockerbiefrigiven

270 människor omkom när ett flygplan exploderade och störtade i Lockerbie i Skottland 1988.
270 människor omkom när ett flygplan exploderade och störtade i Lockerbie i Skottland 1988.

NYHETER

Striden om frigivningen av Abd al-Basit al-Miqrahi, dömd för Lockerbiedådet 1988, kan ta ny fart. Britternas justitieminister medger på lördagen att fångutväxling spelade central roll vid oljeförhandlingar i fjol.

Lockerbie-bombaren Abd al-Basit al-Miqrahi.

Justitieminister Jack Straw motsäger i en intervju i The Daily Telegraph (DT) därmed regeringschefen Gordon Brown, som för några dagar sedan förnekade varje sådant samband, sedan en biträdande minister gått ut med uppgifter om en bytesaffär. Oljejätten BP stödde Brown i fredags och uppgav att regeringen vägrade lämna över al-Miqrahi, eftersom Tripoli inte kunde garantera att han inte skulle friges vid hemkomsten.

Straw säger att det handlade om ett avtal värt många miljoner pund och att han inte urskuldar sig. Han medger att han övervägde 2007 att låta libyern ingå i ett avtal med Tripolis om en fångutväxling, något som han först hade vägrat gå med på. Men han föll till föga när BP varnade för att dess intressen var i fara.

"Brown visste inget"

I januari 2008, sex veckor senare, var ett BP-kontrakt med libyerna klart för motsvarande omkring 6,5 miljarder kronor. Samtidigt säger nu Straw att premiärminister Brown inte hade något med åsiktsändringen att göra.

– Jag talade verkligen inte med premiärministern. Inget visar att han var inblandad alls, säger han i DT.

Straw antyder också att den skotska justitieministern Kenny MacAskill av barmhärtighet släppte den dödssjuke al-Miqrahi tidigare än vad den brittiska regeringen skulle ha gjort. Libyern, som lider av obotlig prostatacancer, fick lämna sitt skotska fängelse och resa hem i augusti.

En talesman för BP kommenterar i DT att frågan om fångutväxlingen var uppe, men förnekade att al-Miqrahi nämndes.

Bombdådet

Det var kort före jul 1988 som ett Pan Am-plan sprängdes över skotska Lockerbie och 270 människor dödades i flygplanet och på marken.

USA riktade först misstankarna mot Syrien. Men när Damaskusregimen stödde Persiska vikenkriget mot Irak 1991 anklagades två libyska agenter för dådet.

FN krävde i en resolution 1992 att de två männen skulle utlämnas för åtal, något som Libyen först vägrade. 1999 föll dock landet till föga och männen åtalades i Nederländerna enligt skotska lagar. Den ene av dem frikändes 2001 medan den andre, al Miqrahi, dömdes mot sitt nekande till livstids fängelse för bombdådet. Han har fortsatt att förneka sin skuld och hade planerat ett överklagande när han fick möjlighet till frigivning av barmhärtighet.

Flygolyckor som skakat världen

TT

ANNONS EXTERN LÄNK

Minska risken för smittspridning under vintersäsongen; munskydd, hudvård och vitaminer hos MEDS

Meds

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter